«Με παρακαλούσε για μια θέση - Θα προκαλούσε παγκόσμιο πόλεμο»
Επίθεση Τραμπ σε Μπόλτον

«Με παρακαλούσε για μια θέση - Θα προκαλούσε παγκόσμιο πόλεμο»

Επίθεση εναντίον του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή το αδημοσίευτο βιβλίο του πρώτου, μέρος του οποίου φέρεται να διέρρευσε στον τύπο.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter "για έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να εγκριθεί στην θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δεν ήταν πουθενά εδώ και χρόνια και με παρακαλούσε για μια θέση, παρότι μου έλεγαν το αντίθετο, απολύθηκε γιατί αν τον είχα ακούσει, θα είχαμε προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο. Φεύγει και αμέσως γράφει ένα βιβλίο. Όλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ποιος θα το έκανε αυτό;». 

Χθες εξάλλου, η Στέφανι Γκρίσαμ εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στην εκπομπή Fox Business με τον Λου Ντομπς, κατηγόρησε τον Μπόλτον για την διαρροή χειρόγραφου από το ανέκδοτο βιβλίο του. Εκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα που έφεραν στο φως οι «New York Times», αναφέρεται ρητά ότι ο Τραμπ ζήτησε τον περασμένο Αύγουστο «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας προς τη σύμμαχο Ουκρανία έως ότου η ουκρανική κυβέρνηση εγκρίνει τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος της οικογένειας του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και νυν πολιτικού αντιπάλου του Τραμπ, του Τζο Μπάιντεν.

Το θέμα της κλήσης νέων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένου και του Μπόλτον, μπορεί να επιλυθεί με ψηφοφορία στη Γερουσία, την Παρασκευή ή το Σάββατο. Προ ημερών, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ υποστήριξε ότι τουλάχιστον τέσσερις συνάδελφοι του από το ίδιο κόμμα θα ψήφιζαν υπέρ της κλήτευσης ως μάρτυρα του Μπόλτον.

Στην περίπτωση που οι γερουσιαστές δεν θεωρήσουν σκόπιμη την παρουσίαση νέων αποδείξεων ή την κατάθεση μαρτύρων, η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει ακόμη και στο τέλος αυτής της εβδομάδας για την καθαίρεση ή μη του Τραμπ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η δίκη θα ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων προκριματικών εκλογών (στην Αϊόβα, στις 3 Φεβρουαρίου) και πριν την ετήσια ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, στις 4 Φεβρουαρίου.