Μακρόν προς Ερντογάν: Σεβαστείτε πλήρως την κυριαρχία των κρατών - μελών της ΕΕ

Μακρόν προς Ερντογάν: Σεβαστείτε πλήρως την κυριαρχία των κρατών - μελών της ΕΕ
APImages

Να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών - μελών της ΕΕ καθώς και το Διεθνές Δίκαιο κάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και να κάνει δεκτό έναν παρόμοιο διάλογο με τη Δημοκρατία της Κύπρου. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Γαλλικής Προεδρίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, συνομίλησε τηλεφωνικώς για πάνω από μια ώρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, με θέμα την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στη Συρία.

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προς επίλυση των διαφορών τους. Εξέφρασε την επιθυμία ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων. Απηύθυνε εξάλλου κάλεσμα για να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την πάγια διάθεσή του για διάλογο και το ενδιαφέρον του για μια σταθερή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε μια ξεκάθαρη βάση, με σεβασμό στα συμφέροντα του καθενός.

Συναφώς, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει οποιαδήποτε νέα μονομερή ενέργεια πρόκλησης εντάσεων και να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της οικοδόμησης ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο πλαίσιο που έχει οριστεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων της στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συχνό διάλογο αναφορικά με τα ζητήματα αυτά, τόσο μεταξύ τους όσο και σε επίπεδο υπουργών».

«Διάλογος με Τουρκία, αφού σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

«Στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να εκκινήσει εκ νέου ένας αποτελεσματικός και ξεκάθαρος διάλογος, προς αποφυγήν συγκρούσεων και αμφισβητήσεων του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Εμ Μακρόν κατά την εξ αποστάσεως ομιλία του στο πλαίσιο της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ εκφράστηκαν με σαφήνεια επ’ αυτού πριν λίγες ημέρες στο Αζαξιό. «Σεβόμαστε την Τουρκία. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο μαζί της, αλλά περιμένουμε να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο, καθώς και να αποσαφηνίσει τη στάση της στη Λιβύη αλλά και στη Συρία».

«Οι προσβολές», τόνισε ο κ. Μακρόν, «είναι αλυσιτελείς και τέτοιου είδους λόγια και πράξεις δεν έχουν θέση σε μια υπεύθυνη σχέση μεταξύ Κρατών».

Πρόσθεσε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο, έτοιμοι για την απαραίτητη σύναψη μιας Pax Mediterranea. Όχι όμως εν μέσω εκφοβισμών, όχι με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη συνεργασία, με σεβασμό μεταξύ συμμάχων. Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες».