Μαίνονται οι μάχες - Ρώσοι και δυνάμεις του Άσαντ στη Μανμπίτζ

Μαίνονται οι μάχες - Ρώσοι και δυνάμεις του Άσαντ στη Μανμπίτζ

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες στη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών, ενημέρωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το τουρκικό υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, ωστόσο σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων. Με την εξέλιξη αυτή και βάσει του επίσημου απολογισμού που δίνει η Άγκυρα, αυξάνονται στους έξι οι τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, ο οποίος δείχνει ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, υπό την υποστήριξη της Μόσχας, έχουν θέσει  υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

συρία

Από την πλευρά του δε, ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι έγιναν συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δαμασκού και των Κούρδων στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου προσέθεσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία ώθησε τους Κούρδους να αρχίσουν συνομιλίες με την συριακή ηγεσία. Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας». 

Ο Λαβρέντιεφ διευκρίνισε ακόμα ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας στο ζήτημα της στρατιωτικής επιχείρησης, χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση στην Συρία «απαράδεκτη» και τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση «καλούσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» αποτρέποντάς την από μια τέτοια επιχείρηση στην Συρία.

Τ. Ερντογάν: Θα απελευθερώσουμε την περιοχή από τη Μανμπίτζ μέχρι το Ιράκ

Αποφασισμένος να συνεχίσει την εισβολή στη Συρία εμφανίστηκε από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος παρά τις κυρώσεις και τις διεθνείς αντιδράσεις. Σε σημερινές του δηλώσεις επέμεινε πως η Τουρκία θα «απελευθερώσει» την περιοχή από την πόλη Μανμπίτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ.

«Θα συνεχίσουμε την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Daily Sabah, από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται για την 7η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία σκοπεύει να «απελευθερώσει» την περιοχή από την πόλη Μανμπίτζ στη Συρία έως τα ιρακινά σύνορα, παρέχοντας «εθελοντική επανεγκατάσταση» περίπου 3 εκατομμυρίων Σύριων.

Σημείωσε, δε, ότι η Τουρκία έχει ήδη εκκαθαρίσει έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από «τρομοκράτες». «Αναμένουμε ισχυρή υποστήριξη από τους αδελφούς μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν, προτρέποντας τις τουρκόφωνες χώρες να υποστηρίξουν την Άγκυρα.

Προς νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Σημειώνεται ότι σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν εκ νέου σήμερα το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία, προκειμένου να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters ότι η νέα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση είναι πιθανόν να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη.  

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την προηγούμενη Πέμπτη υπήρξαν διαφωνίες εντός του Σώματος, με αποτέλεσμα την έκδοση ανακοίνωσης μόνο από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, τα οποία ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επέμβασης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Τουρκία να βάλει τέλος στην εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.