Μ. Ζαμπλότσκι (Ουκρανός βουλευτής): Ο Πούτιν θα εισβάλει και σε άλλα τμήματα της Ουκρανίας, θύμισε Χίτλερ

Μ. Ζαμπλότσκι (Ουκρανός βουλευτής): Ο Πούτιν θα εισβάλει και σε άλλα τμήματα της Ουκρανίας, θύμισε Χίτλερ

Παρομοιάζοντας τα επιχειρήματα Πούτιν με εκείνα του Χίτλερ ή του Μουσολίνι, ο Ουκρανός βουλευτής Μάριαν Ζαμπλότσκι μεταφέρει στο liberal την εκτίμηση ότι στόχος της Ρωσίας είναι να εισβάλει και σε άλλα τμήματα της χώρας, ενσωματώνοντας τελικά το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. «Ο Πούτιν προσπαθεί να ξανακτίσει τη μεγάλη Ρωσία, όπως κάποτε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη μεγάλη Σερβία», λέει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας ότι οι εδαφικές του διεκδικήσεις είναι πολύ μεγάλες και εκτείνονται από την Αμπχαζία στο Νότιο Καύκασο, φτάνοντας μέχρι την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία. 

«Το πρώτο βήμα έγινε. Ο Πούτιν έκανε σαφείς τις διεκδικήσεις του. Στο ερώτημά σας, ως προς το που θα σταματήσει, η απάντηση εξαρτάται από την αντίσταση που θα συναντήσει εκ μέρους του ουκρανικού στρατού και του τοπικού πληθυσμού», αναφέρει ο Μάριαν Ζαμπλότσκι, πρόεδρος της επιτροπής για την οικονομία στο Ουκρανικό κοινοβούλιο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη κίνηση του Β. Πούτιν; Μπορεί να είναι ο έλεγχος των διοικητικών ορίων των δύο περιοχών, των οποίων αναγνώρισε την κυριαρχία ή κάτι ακόμη περισσότερο;

Με μια οργισμένη ομιλία που θύμιζε Μουσολίνι ή Χίτλερ, όπου για πρώτη φορά αρνήθηκε δημόσια το δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε σαφές ότι θέλει να ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας στη Ρωσία. Νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της αναγνώρισης των δύο ροσώφωνων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λοχάνσκ, προκειμένου να εισβάλει και σε άλλα τμήματα της Ουκρανίας.

Το πρώτο βήμα έγινε. Ο Πούτιν έκανε σαφείς τις διεκδικήσεις του. Στο ερώτημά σας, ως προς το που θα σταματήσει, η απάντηση εξαρτάται από την αντίσταση που θα συναντήσει εκ μέρους του ουκρανικού στρατού και του τοπικού πληθυσμού.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί πολλά, ακόμη και το σενάριο ο Πούτιν να στοχεύσει το Κίεβο, όπως έχει προειδοποιήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν. Ποια η γνώμη σας ;

Νομίζω ότι τα πάντα είναι πλέον πιθανά. Για την ώρα, πιστεύω ότι θα κλιμακώσει στο Ντόνμπας.

Αρκετοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν θεωρεί πως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν μια μεγάλη γεωπολιτική καταστροφή και ότι στόχος τους είναι να ξαναχτίσει τις παλαιές σφαίρες επιρροής, κάτι που αφορά ευρύτερα την περιοχή, όχι μόνο την Ουκρανία. Τι πιστεύετε;

Ο Πούτιν προσπαθεί να ξανακτίσει τη μεγάλη Ρωσία, όπως κάποτε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιχείρησε να κτίσει τη μεγάλη Σερβία. Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα και ο Πούτιν. Οι εδαφικές διεκδικήσεις του Ρώσου πρόεδρου είναι πολύ μεγάλες. Εκτείνονται από την περιοχή της Αμπχαζίας στον Νότιο Κάυκασο μέχρι την περιοχή της Υπερδνειστερίας, γνωστή και ως Τρασνίτρια, ένα μικρό γεωγραφικό διάδρομο μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Ποια η γνώμη σας για τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν κατά της Ρωσίας, όπως το φρένο της Γερμανίας στον αγωγό Nord Stream 2; Τι περαιτέρω χρειάζεται να γίνει στο μέτωπο των κυρώσεων;

Κυρώσεις σαν κι αυτές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα. Ελπίζω να βάλουν κάποιο φρένο στον Πούτιν. Είδαμε ωστόσο από την ομιλία του την Δευτέρα ότι είναι πολύ παράλογος. Και οι άνθρωποι γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν δεν θα του παρουσιάσουν θέσεις που θα τον δυσαρεστήσουν, παρά μόνο εκείνες που τον εξυπηρετούν. Οσο πιο σκληρές είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόσο το καλύτερο.