Μ. Τσαβούσογλου: «Υστερικός» ο Μακρόν, «ψεύδονται» οι Έλληνες

Μ. Τσαβούσογλου: «Υστερικός» ο Μακρόν, «ψεύδονται» οι Έλληνες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «έπαθε υστερία» με τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ««Στη Λιβύη, η Γαλλία υποστήριξε τον πραξικοπηματία Χαφτάρ και διέπραξε σοβαρό λάθος. Τα πράγματα άλλαξαν, οι ισορροπίες γύρισαν, ο Χαφτάρ ηττήθηκε και ο Μακρόν έπαθε υστερία».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία, απωθώντας την επίθεση του Χαφτάρ τον Ιούνιο με την στρατιωτική στήριξη που προσέφερε στον στρατό του Σάρατζ, διέλυσε τις ελπίδες της Γαλλίας ότι ο Χαφτάρ θα κατελάμβανε την πρωτεύουσα της Λιβύης.

«Ακριβώς μετά από αυτό είπε ότι τα πλοία μας παρενόχλησαν τα δικά τους πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν μπόρεσε να το αποδείξει και ταπεινώθηκε», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα που περισσότερο προκαλεί την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Γαλλία, και κάλεσε το Παρίσι να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή. «Δεν υπάρχει λόγος για τέτοια υστερική συμπεριφορά από τη μεριά της Γαλλίας, τους κάνει να φαίνονται γελοίοι. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Η Ελλάδα συμφώνησε στον διάλογο και μετά έκανε πίσω

Επίσης, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τους Έλληνες ότι έδειξαν ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ψέματα για τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε συγκεκριμένα πως: Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο». 

«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.

Διπλωματικές πηγές: H Ελλάδα πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο

Η Ελλάδα είναι  πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο τονίζουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας απαντώντας στην σημερινή τοποθέτηση του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έκανε λόγο για συνομιλίες των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της  συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει» κατέληξαν.