Μ. Τσαβούσογλου: Κοινή ομάδα εργασίας με ΗΠΑ για τους S-400

Μ. Τσαβούσογλου: Κοινή ομάδα εργασίας με ΗΠΑ για τους S-400

H Τουρκία και οι ΗΠΑ συνέστησαν μια κοινή ομάδα εργασίας και βρίσκονται ήδη σε τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400, που επέφερε κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δημιουργήσαμε κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για τους S-400 και βρισκόμαστε ήδη σε τεχνικές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά των ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση μέχρι στιγμής.   

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ με νομοσχέδιο αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρούν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ και είναι ασύμβατα με τα μαχητικά F-35.

Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα κίνηση εξευμενισμού από την Άγκυρα προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι τελευταίες απόπειρες της Τουρκίας προς άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα, το Ισραήλ.  

«Η δυναμική αλλάζει μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ» παραδέχτηκε ο τούρκος υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Αν. Μεσόγειο, σε αρκετά υψηλούς τόνους για μια ακόμα φορά.

«Δείξαμε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, όχι μόνο στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ούτε μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλους. Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στόχος είναι μια μόνιμη λύση: «Στην Κύπρο θέλουμε μόνιμη λύση. Όχι όμως μια ομοσπονδία, αλλά λύση με δυο κυρίαρχα κράτη».

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε «Το 2020 ήταν μια σχέση γεμάτη με ένταση λόγω της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και μετά της Γαλλίας που επέμεναν να θέτουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας. Στην τελευταία Σύνοδο υπάρχουν σημεία που δεν μας ικανοποιούν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική. Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης».