Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, πυροβολεί μετανάστες»

Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, πυροβολεί μετανάστες»

Συνεχίζει την τακτική της προπαγάνδας η Άγκυρα για την κατάσταση στα σύνορα του Έβρου, με τον Μ. Τσαβούσογλου να επιμένει στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι «πυροβολεί μετανάστες» και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ αναφέρεται και πάλι στη ψευδή είδηση περί ύπαρξης «τριών νεκρών» στην ελληνοτουρκική μεθόριο. 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «η Ελλάδα αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ε.Ε., πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της και τούς αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο».

Κλιμακώνοντας την τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, ο Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε εκ νέου τη χώρα μας ότι «βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων, επιτίθεται με δακρυγόνα, σκοτώνει τρία άτομα και τραυματίζει πολλά άλλα».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει το αίτημα της Άγκυρας να τη στηρίξει η ΕΕ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς, όπως λέει, αυτό είναι και «προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης».

«Δεν είναι πλέον δυνατό να υπερασπιζόμαστε μόνοι μας την Ευρώπη ενάντια στη βούληση της Ευρώπης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Συρία και βρίσκονται στον δρόμο προς τα σύνορά μας. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και στη δική σας γειτονιά και δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε. Τα γεγονότα εκεί επηρεάζουν και εσάς», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της ΕΕ ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πολιτικής πίεσης, απαντάει ότι: «η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να φέρει μόνη της το μεγάλο βάρος που έχει αναλάβει. Είναι αναξιοπρεπές να αντιμετωπίζετε αυτή τη δήλωση ως απειλή, εκβιασμό ή πολιτικό ελιγμό».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει πως «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε τους πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν προς ασφαλείς χώρες». Παράλληλα, κατηγορεί και πάλι την ΕΕ ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016 για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει εκταμιευθεί από τις Βρυξέλλες μόνο το 50% των 6 δισεκατομμυρίων που προβλεπόταν.