Μ. Πομπέο: Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο από την Κίνα

Μ. Πομπέο: Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο από την Κίνα

Σε επίσημη ανακοίνωση του o Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναγνωρίζει ότι το Χονγκ Κονγκ δεν διαθέτει αυτονομία από την Κινεζική επικράτεια κάτι που σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος πιθανώς να άρει τα ειδικά προνόμια που διέπουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την περιοχή.

«Η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η τελευταία πράξη που υποδαυλίζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και τις ελευθερίες που του παρείχε η κοινή διακήρυξη Βρετανίας και Κίνας», αναφέρει η ανακοίνωση του Μ. Πομπέο.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι βρίσκονται υπό εξέταση τα ειδικά προνόμια με τα οποία γίνονταν οι εμπορικές συναλλαγές με το Χονγκ Κονγκ. 

«Κάνεις δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διαθέτει αυτονομία από την Κίνα βάση των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα» προσθέτει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.

Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο. 

Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992.

Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.

Nicholas Kamm/Pool Photo via AP