Μ. Βρετανία: Το Cass Business School αλλάζει όνομα λόγω σύνδεσης με την δουλεία

Μ. Βρετανία: Το Cass Business School αλλάζει όνομα λόγω σύνδεσης με την δουλεία

Η σχολή Cass Business School του Λονδίνου αναμένεται να αλλάξει σύντομα ονομασία προκειμένου να μην συνδέεται με τον Σερ Τζον Κας, έμπορο και υπέρμαχο της δουλείας του 17ου αιώνα.

Η σχολή, μέρος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ονάστηκε έτσι ύστερα από μία δωρεά που έλαβε από ίδρυμα που φέρει το όνομα του Κας. Αποφάσισε να αλλάξει ονομασία «καθώς δεν είναι πια κατάληλλο» να φέρει πια ένα όνομα, που δεν συνάδει με τις αξίες της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. 

Το Ίδρυμα του Σερ Τζον Κας ιδρύθηκε ως φιλανθρωπική οργάνωση στήριξης φοιτητών το 1748. Στην ιστοσελίδα του ιδρύματος ο Τζον Κας περιγράφεται ως ένας «έμπορος και πολιτικός, του οποίου ο πλούτος αξιοποιήθηκε από το ίδρυμά του για να προσφέρει εκπαιδευτικά οφέλη σε παιδιά μη προνομιούχων οικογενειών».

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος σχολίασε σχετικά «Συνεχίζουμε επίσης να τιμούμε τον Σερ Τζον Κας χωρίς να εξηγούμε ή να αναγνωρίζουμε τη σύνδεσή του με τη δουλεία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση ή τον πόνο και τον θυμό που προκάλεσε μεταξύ της κοινότητάς μας».

Πρόσθεσε δε ότι  «Αναγνωρίζουμε και ζητούμε συγγνώμη για τον πόνο και τον θυμό του κοινού. Ας είμαστε λοιπόν σαφείς: δεν θεωρούμε πλέον το όνομα Sir John Cass κατάλληλο για να μας εκπροσωπεί».