Μ. Βέμπερ: Ανάγκη για πράξεις και όχι λόγια με τον Ερντογάν

Μ. Βέμπερ: Ανάγκη για πράξεις και όχι λόγια με τον Ερντογάν

Την ανάγκη για περισσότερη δράση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, υπογράμμισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, την ώρα που η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης αυξάνεται.

Μιλώντας στο κανάλι Euronews o Βέμπερ κάλεσε τις Βρυξέλλες να χρησιμοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη ενάντια στην Τουρκία. "Αμέσως μπορείτε να καταλάβετε ότι παίζει μαζί μας. Γι' αυτό απαιτείται τώρα δράση. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να δράσουμε τώρα. Τα λόγια πλέον δεν είναι αρκετά. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την οικονομική μας δύναμη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία από ό,τι είναι για εμάς η Τουρκία".

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τα ξεχωριστά οικονομικά συμφέροντα, η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με μία ενιάια φωνή στον Ερντογάν.

"Δεν είναι ελληνικό ζήτημα, δεν είναι κυπριακό, δεν είναι γαλλικό, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι και γι 'αυτό πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις επιθέσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν μπλοκάρει την πρόσβαση των γαλλικών προϊόντων στην Τουρκία, τότε πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι μέρος της Τελωνειακής Ένωσης, της γενικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας ότι όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Τουρκίας".

Υπενθυμίζεται ότι ο Βέμπερ σε προηγούμενη δήλωση στήριξης της ελληνικής επιστολής σχετικά με την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας, σημείωνε: "Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει» αναφέρει ο κ. Βέμπερ. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων".