Λευκός Οίκος: Ξεκίνησε η απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία

Λευκός Οίκος: Ξεκίνησε η απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία που έρχεται λίγο μετά την δήλωση του  προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter ότι ηττήθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσωπικό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών εγκαταλείπει την χώρα εντός 24 ωρών.

Άλλωστε αμερικανικά μέσα έκαναν λόγο «πλήρη» και «ταχεία» απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία,  ύστερα από την δήλωση του Τραμπ μέσω twitter ότι ηττήθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν γνωστό εδώ και καιρό άλλωστε ότι ήταν επιθυμία του αποσυρθεί από το μέτωπο της Συρίας.

Σε πρώτη φάση η δήλωση του προέδρου έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του αμερικανικού πενταγώνου και κυρίως του Υπουργού Αμύνης Τζέιμς Μάττις ο οποίος θεωρεί ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα αφήσει ανοικτό πεδίο στην Τουρκία στο Ιράν και την Ρωσία. Εξάλλου προ ημερών ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορθ, δήλωσε «αυτό το μήνα πρέπει να εκπαιδευτούν χιλιάδες τοπικοί μαχητές για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ήττα του Ισλαμικού Κράτους».  

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής  Λίντσει Γκρέιαμ  σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε ότι η απόσυρση θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. «Μια αμερικανική απόσυρση αυτή τη στιγμή θα είναι μια μεγάλη νίκη για το ISIS, το Ιράν, τον Πρόεδρο ''Ασσαντ της Συρίας και τη Ρωσία», δήλωσε ο Γκρέιαμ.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2000 στρατεύματα στο έδαφος της χώρας, όπου κατά κύριο λόγο εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το πόσοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους  έχουν μείνει στη Συρία. Στην πόλη Χατζίν, ο συνασπισμός εκτιμά ότι υπήρχαν περίπου 2.000 μαχητές του ISIS. Ωστόσο, η γενική έκθεση του επιθεωρητή του τμήματος Άμυνας των ΗΠΑ φέρνει τον συνολικό αριθμό των μελών του στη Συρία και το Ιράκ έως και 30.000.

Το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία επί της ουσίας «ανοίγει» τον δρόμο στην Τουρκία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ο τουρκικός στρατός θα κάνει νέο γύρο εκκαθαρίσεων εναντίον «των Κούρδων τρομοκρατών».

 AP Photo

Διαβάστε ακόμα: Αντιδράσεις για απόφαση Ντ. Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από Συρία