Λευκός Οίκος: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν, Ερντογάν - Συμφωνία για συνάντηση τον Ιούνιο

Λευκός Οίκος: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν, Ερντογάν - Συμφωνία για συνάντηση τον Ιούνιο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να  πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών».

Νωρίτερα, την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δυο άνδρες μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει και περαιτέρω επικοινωνία Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχίμ με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ έγινε γνωστό νωρίτερα ότι η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, στην οποία – μεταξύ των άλλων – αναφέρει: «Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι οι διοικήσεις είναι μεταβατικές. Σε τελική ανάλυση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η φιλία των λαών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι διαχρονική». 

Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η προεδρία των ΗΠΑ αναμένεται - σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης - να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία και μόλις μια μέρα μετά την επίσημη ειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία ότι τέθηκε εκτός του προγράμματος κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την ανάκληση του μνημονίου κατανόησης του 2016 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.