Λευκός Οίκος: H Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή

Λευκός Οίκος: H Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» χαρακτήρισε την ουκρανική κρίση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι , προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το NBC, αναφέρθηκε σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν καμία επιλογή» στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε τη σημασία του να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία και κοντά σε αυτήν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία διεξήγαγαν συνομιλίες αυτόν τον μήνα που απέτυχαν να επιλύσουν τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών αφού η Ρωσία συγκέντρωσε περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τρομερές οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριαστικών οικονομικών κυρώσεων.

«Αυτό που πρόκειται να κάνει ο υπουργός Μπλίνκεν είναι να τονίσει ξεκάθαρα ότι υπάρχει διπλωματικός δρόμος προς τα εμπρός», είπε η Ψάκι, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι επιλογή του Προέδρου Πούτιν και των Ρώσων να αποφασίσουν εάν θα υποστούν σοβαρές οικονομικές συνέπειες ή όχι».

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι είχε πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει μια επιχείρηση «ψευδής σημαίας» για να εξορθολογίσει μια εισβολή στην Ουκρανία. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη τοποθετήσει μια ομάδα επιχειρηματιών για τη διεξαγωγή επιχείρησης με ψευδείς σημαίες στην ανατολική Ουκρανία.

«Καμία επιλογή δεν είναι εκτός τραπεζιού, κατά την άποψή μας», τόνισε η Ψάκι. «Συνεχίζουμε να διαβουλεύουμε στενά με τους Ευρωπαίους ομολόγους για σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».