Λάθος μου η φωτογραφία δίπλα στον Τραμπ
Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ

Λάθος μου η φωτογραφία δίπλα στον Τραμπ

Σε παραδοχή λάθους η οποία αποτελεί συνάμα έμμεση αποδοκιμασία των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ περί εμπλοκής του στρατού στην καταστολή των πρόσφατων ταραχών προέβη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Στρατηγός Μάρκ Μιλει με ηχογραφημένο μήνυμα του κατά την τελετή αποφοίτησης της Εθνικής Σχολής Άμυνας είπε "Ήταν λάθος μου η παρουσία δίπλα στον πρόεδρο στο Πάρκο Λαφαγιέτ. Έδωσε την εντύπωση ότι ο στρατός εμπλέκεται στην πολιτική κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει".

"Σαν ένστολος που υπηρετεί αυτή τη χώρα δηλώνω ότι έκανα λάθος και θα πρέπει να μάθω από αυτό" πρόσθεσε ο στρατηγός.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν εμφανίστηκε ένα μέσω ταραχών στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κρατώντας την Αγία Γραφή. 

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος βρέθηκε σε τροχιά σύγκρουσης με τον Υπουργό Άμυνας Μαρκ Εσπερ. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Πεντάγωνο ο Εσπερ μετά τις δηλώσεις του Τραμπ περί εμπλοκής του στρατού τόνισε ότι η ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από μέλη του μόνιμου στρατού θα μπορούσε να δικαιολογηθεί "μόνο ως όπλο τελευταίας καταφυγής, υπό τις πιο επείγουσες και ακραίες συνθήκες".

Σημειώνεται ότι ο Στρατηγός Μάρκ Μιλει επελέγη από τον Λευκό Οίκο για να αντικαταστήσει πριν έναν χρόνο τον Στρατηγό Τζόζεφ Ντανφορθ στη θέση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων. 

Με φόντο τα παραπάνω, δύο προκάτοχοι του Μιλει, ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ήταν παράλληλα και επιφανές στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και ο Μάρτιν Ντεμπσει που βρέθηκε στη θέση αυτή επί Μπαράκ Ομπάμα, αποδοκίμασαν ανοικτά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για εμπλοκή του στρατού στην καταστολή των διαδηλώσεων.