Lancet: 91,6% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου

Lancet: 91,6% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου

Το εμβόλιο Sputnik V που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία είναι 91,6% αποτελεσματικό στην προστασία από τον COVID-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet την Τρίτη.

Τα δεδομένα προέρχονται από μια μελέτη της Φάσης 3, με σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες σε διάφορα νοσοκομεία και κλινικές στη Ρωσία στο σχήμα δύο δόσεων. Ξεκινώντας από 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση, υπήρχαν 16 περιπτώσεις συμπτωματικών COVID-19 στην ομάδα εμβολίων έναντι 62 περιπτώσεων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ανέφεραν οι ερευνητές. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις «μέτριας ή σοβαρής» μόλυνσης από κορονοϊό στην εμβολιασμένη ομάδα 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Η κλινική δοκιμή ανέλυσε επίσης άτομα άνω των 60 ετών, διαπιστώνοντας ότι το εμβόλιο ήταν 91,8% αποτελεσματικό, με βάση 2.144 συμμετέχοντες.

Σε ένα γραπτό σχόλιο προς την ιστοσελίδα Politico, ο Ίαν Τζόουνς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reading, και η Πόλυ Ρόι, καθηγήτρια στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, σημείωσαν ότι «το αποτέλεσμα που αναφέρεται είναι σαφές», παρ' όλες τις επικρίσεις για την έλλειψη διαφάνειας, έχουμε ακόμα ένα εμβόλιο στον αγώνα κατά του COVID-19».