Κυρ. Μητσοτάκης: Αν θέλει διάλογο η Τουρκία να το αποδείξει στην πράξη

Κυρ. Μητσοτάκης: Αν θέλει διάλογο η Τουρκία να το αποδείξει στην πράξη

Τα συμπεράσματα της MED7 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και «της δείχνουν τον δρόμο, εάν θέλει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Μήνυμα στην Άγκυρα «να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες της στην Ανατ. Μεσόγειο», έστειλε ο Εμ. Μακρόν

Στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες και προσέθεσε: Σε ό,τι μας αφορά ισχύει αυτό το οποίο εδώ και πολύ και καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων, προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους.

"Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη", συμπλήρωσε σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω.

"Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης", ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον πως τους απασχόλησε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός επιδιώξεων γεωπολιτικά της γειτονικής χώρας και είπε ότι η επάνοδος στη συμφωνία του 2016 είναι επιβεβλημένη.

"Για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη", υπογράμμισε.

Τέλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου θα συζητήσουν άλλα ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, της Συρίας, του Λιβάνου, της συμφωνίας Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την οποία χαρακτήρισε θετική είδηση μετά από καιρό στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές προκλήσεις, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κατέστησε σαφές πως ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη» και τόνισε πως η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι μια έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον εδώ πέρα διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη.

Σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάστακτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και υπογράμμισε πως σήμερα η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης.

Εμ. Μακρόν: Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ απευθυνόμενος προς την Τουρκία την κάλεσε «να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».

«Δεν είμαστε αφελείς» αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Εμανουέλ Μακρόν, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου της Med7, στην Κορσική, στέλνοντας μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο κατά των απειλών της γείτονας χώρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε kai το «ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων» στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την Μόρια λέγοντας «η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους»,  υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής».

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Αναστασιάδης: Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας

- Τζ. Κόντε: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

MED7: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο από Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα