Κούβα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων

Κούβα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε υψηλόβαθμο κουβανό αξιωματούχο και σε μια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο μήνα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, στην πρώτη έμπρακτη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την άσκηση πίεσης στο κουβανικό καθεστώς.

Αμερικανοί βουλευτές και η κοινότητα των Κουβανών στις ΗΠΑ έχουν απευθύνει εκκλήσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προσφέρει στήριξη στους διαδηλωτές. 

Η ταχύτητα με την οποία η διοίκηση Μπάιντεν προχωρά σε αυτή την ενεργεία, υποδηλώνει σύμφωνα με το Reuters ότι ο πρόεδρος είναι απίθανο να ακολουθήσει την πολιτική Ομπάμα στην Κούβα η οποία σημαδεύτηκε από άρση των κυρώσεων και επαναπροσέγγιση.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον διαμηνύουν στο Reuters ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τρόπους για να διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα διατηρώντας παράλληλα την πίεση στην κουβανική κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα των εμβασμάτων που στέλνουν οι Αμερικανοί κουβανέζικης καταγωγής στο νησί. Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί πώς οι μετανάστες μπορούν να στείλουν χρήματα σε οικογένειες στο νησί, χωρίς τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ξέσπασαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Κούβα από τη δεκαετία του 1960, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια τους ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ δεκάδες συνελήφθησαν.

Η πανδημία της COVID-19 έχει βυθίσει την Κούβα σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Καθημερινά, Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.