Κλιμάκωση εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή - Μήνυμα Μπάιντεν

Κλιμάκωση εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή - Μήνυμα Μπάιντεν

Συνεχίζεται η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή καθώς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν τη νύχτα στη Γάζα. Για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κρίσης προειδοποίησε ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και καταβάλλει προσπάθειες να τους πείσει να εργαστούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες πλήγματα μέσα σε μερικά λεπτά, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές στη Γάζα, που δεν έχουν δώσει ακόμη στοιχεία για το εάν υπήρξαν θύματα ή πόσα.

Σε λακωνικό ανακοινωθέν της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «μαχητικά αεροσκάφη» της έπλητταν θέσεις «τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε, επίσης, ότι βομβάρδισε υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, την ίδια ώρα που παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευαν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα για δεύτερη εβδομάδα, αυξάνοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Aπό την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.180 βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ η Χαμάς έχει εκτοξεύσει 3.150 πυραύλους προς το Ισραήλ.

Από τις 10 Μαΐου, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 200 Παλαιστίνιοι - ανάμεσά τους 58 παιδιά -, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200. Από την πλευρά του Ισραήλ, οι αρχές κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς - ανάμεσά τους δύο παιδιά - και 282 τραυματίες.

«Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το έδαφός του, στη νέα σύρραξη με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς», ανέφερε τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός.

Περίπου 42 χιλιάδες Παλαιστίνιοι χωρίς εστία

Εν τω μεταξύ, περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζητήσει καταφύγιο σε 50 σχολεία τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Γκουτέρες: Κίνδυνος ανεξέλεγκτης κρίσης

Η συνεχιζόμενη βία σε Ισραήλ και Γάζα μπορεί να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη» κρίση, «από την άποψη της ασφάλειας και από την ανθρωπιστική σκοπιά, και να ενθαρρύνει περαιτέρω τον εξτρεμισμό», προειδοποίησε την Κυριακή ο γ.γ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», επέμεινε, ενώ η τρίτη ψηφιακή συνεδρίαση –δημόσια αυτή τη φορά– του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έφερε αποτέλεσμα.

ΟΧΙ των ΗΠΑ σε κοινή δήλωση

Σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ συνέχισαν να απορρίπτουν την έκδοση οποιασδήποτε κοινής δήλωσης που θα καλούσε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Aπό την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τη βία και την «απεχθή ρητορική» που σηματοδότησαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, μετά από συγκρούσεις φιλο-Ισραηλινών και φιλο-Παλαιστινιακών διαδηλωτών στο Μόντρεαλ.

Συνέχιση εχθροπραξιών

Πάντως, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν τις εχθροπραξίες μετά την καταστροφή από το Ισραήλ 12όροφου κτηρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν γραφεία του Associated Press και του Αλ Τζαζίρα.

«Η εκστρατεία μας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζεται» και βρίσκεται «σε πλήρη ανάπτυξη», τόνισε χθες Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υπεραμύνθηκε εξάλλου του πλήγματος που ισοπέδωσε το 12ώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ, κυρίως του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

«Επρόκειτο για απόλυτα θεμιτό στόχο», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι, στο κτήριο είχαν την έδρα τους μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς.

Παρέμβαση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και καταβάλλει προσπάθειες να τους πείσει να εργαστούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας, συμπληρώνοντας πως οι δύο λαοί αξίζουν να ζουν με ασφάλεια.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαύουν εξίσου ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία», ανέφερε ο Τζ. Μπάιντεν σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και άλλους εταίρους στην περιοχή ώστε να κινηθούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας», πρόσθεσε για τη συνεχή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.