«Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο» το Πακιστάν μετά τις αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας

«Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο» το Πακιστάν μετά τις αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας

Στην καταστροφή μιας μεγάλης τρομοκρατικής βάσης στο έδαφος του Πακιστάν προχώρησε η Ινδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από το 2001.

Το Ισλαμαμπάντ, η πρωτεύουσα του Πακιστάν, χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρής επιθετικότητας», καθώς σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την αεροπορική επίθεση που πραγματοποίησαν ινδικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε τα ξημερώματα «ένα προληπτικό πλήγμα» σε περιοχή του Πακιστάν και σκότωσε «μεγάλο αριθμό» μελών μιας ισλαμιστικής οργάνωσης, ενώ το Ισλαμαμπάντ κατήγγειλε την «παραβίαση» της Γραμμής Ελέγχου στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, είναι οξυμένη μετά την πρόσφατη επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Ινδοί αστυνομικοί στο Κασμίρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 επιβαίνοντες στην πιο αιματηρή επίθεση εδώ και δεκαετίες εναντίον δυνάμεων ασφαλείας στην διαφιλονικούμενη περιοχή.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Τζάις-ι-Μοχάμαντ (JEM) στην Μπαλακότ. Σε αυτή την επιχείρηση, εξαλείφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, εκπαιδευτών, ανώτερων στελεχών και τζιχαντιστών εκπαιδευμένων στη διάπραξη επιθέσεων καμικάζι», δήλωσε ο Βιτζάι Γκοχλί, υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, η JEM, μία ένοπλη οργάνωση που δρα εναντίον της Ινδίας στο Κασμίρ και έχει συμμαχήσει με την αλ Κάιντα, προετοίμαζε νέες επιθέσεις.

«Εξαιτίας του άμεσου κινδύνου ένα προληπτικό πλήγμα ήταν απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο Γκοχλί. «Η ύπαρξη τέτοιων κέντρων εκπαίδευσης όπου μπορούν να εκπαιδευτούν εκατοντάδες τζιχαντιστές δεν θα μπορούσε να λειτουργεί αν δεν το γνώριζαν οι πακιστανικές αρχές», κατήγγειλε ο ίδιος.

Mε άμεση απάντηση απειλεί το Πακιστάν 

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Κάν, o oποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας θα απαντήσει. 

«Για άλλη μια φορά η ινδική κυβέρνηση κατέφυγε σε αυτοεξυπηρετούμενη, απερίσκεπτη και πλασματική αξίωση», ανέφερε η δήλωση. «Αυτή η δράση έγινε για εγχώρια κατανάλωση ενόψει εκλογών θέτοντας σε μεγάλη έκταση την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε ο Καν.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Πακιστάν υποβάθμισε το επεισόδιο. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές όταν ινδικά μαχητικά «έριξαν βιαστικά» το «φορτίο» τους καθώς αναχαιτίστηκαν από πακιστανικά καταδιωκτικά σε μια περιοχή κοντά στη λεγόμενη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών.

«Ινδικό (στρατιωτικό) αεροσκάφος εισέβαλε στον τομέα της Μουζαφαραμπάντ», τόνισε ο υποστράτηγος Άσιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος σε μια περιοχή στο τμήμα του Κασμίρ που ανήκει στο Πακιστάν.

Πρόσθεσε πως αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν», το ινδικό μαχητικό προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους «του φορτίου» του καθώς «διέφευγε», κι ότι το φορτίο αυτό κατέπεσε «κοντά στην Μπαλακότ».

Κόντρα Δεκαετιών

Η Ινδία κατηγορεί εδώ και καιρό το Πακιστάν ότι στηρίζει υπογείως τις εισβολές ισλαμιστών ανταρτών και την εξέγερση στο ινδικό Κασμίρ, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.

Στα 70 χρόνια από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους έχουν κάνει τρεις πολέμους, αν και όταν οι στρατοί τους πολέμησαν για τελευταία, τέταρτη, φορά το 1999 δεν υπήρξε επίσημη κήρυξη πολέμου.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Παρασκευή την κατάσταση «πολύ επικίνδυνη».