Κλείνει τον Nord Stream 1 από 31/08 έως 02/09 για «συντήρηση» - Άλμα στην τιμή του αερίου
Gazprom

Κλείνει τον Nord Stream 1 από 31/08 έως 02/09 για «συντήρηση» - Άλμα στην τιμή του αερίου

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος προμηθεύει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για συντήρηση, δήλωσε την Παρασκευή η Gazprom.

Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, οι ροές 33 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα θα συνεχιστούν και πάλι κανονικά, ανέφερε η ανακοίνωση των Ρώσων.

Ο Nord Stream μεταφέρει ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τον Ιούλιο είχε προηγηθεί μία δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας πάλι για τεχνική συντήρηση.  

Η Gazprom είπε ότι η τριήμερη διακοπή λειτουργίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο μoναδικός συμπιεστής αερίου του αγωγού που έχει απομείνει απαιτεί συντήρηση, ωστόσο η κίνηση θα επιφέρει περαιτέρω αναταράξεις ιδιαίτερα για τη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για την τροφοδοσία της βιομηχανίας της.

Αξίζει να σημειωθεί πως με το που έγινε η ανακοίνωση από την Gazprom, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε στο 8%.

Το κλείσιμο θα επιφέρει περαιτέρω διακοπή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης με τον αγωγό να λειτουργεί ήδη με μόνο στο 20% της χωρητικότητάς του.

Η Gazprom έχει επικαλεστεί ήδη την ανάγκη επισκευής άλλων συμπιεστών και φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.

Στη δήλωσή της την Παρασκευή, η Gazprom ανέφερε ότι οι εργασίες συντήρησης στον υπόλοιπο σταθμό συμπίεσης αερίου Trent 60 θα πραγματοποιηθούν μαζί με τη Siemens.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και ελλείψει τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στα επίπεδα των 33 mcm ημερησίως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 mcm ανά ημέρα.

Ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος της Γερμανίας επισημάνθηκε στα στοιχεία των τιμών παραγωγού την Παρασκευή, τα οποία τον Ιούλιο σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις που σημειώθηκαν ποτέ τόσο από έτος σε έτος όσο και από μήνα σε μήνα, καθώς το κόστος ενέργειας εκτοξεύεται στα ύψη.

Υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες εν όψει της χειμερινής περιόδου και να καταστήσει πιο δύσκολο το να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.