Κίνα: Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός των συμφερόντων με τις ΗΠΑ

Κίνα: Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός των συμφερόντων με τις ΗΠΑ

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης και να διαχειριστούν τις διαφορές τους, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, προσθέτοντας ότι η αποσύνδεση των οικονομιών τους δεν θα ήταν θετική εξέλιξη για τον κόσμο.

«Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να σεβαστούν η μία την άλλη και να αναπτύξουν μια σχέση βασισμένη στην ισότητα, να σεβαστούν η μία τα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες της άλλης και να ασπαστούν τη συνεργασία», δήλωσε ο Λι στη συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου.

Ο Λι δήλωσε επίσης ότι ο νόμος για την εθνική ασφάλεια, που το κινεζικό κοινοβούλιο ψήφισε να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, θα ωφελήσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.

Σύμφωνα με το Reuters, φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές στην πόλη του Χονγκ Κονγκ και δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι ο νόμος αυτός απειλεί το ειδικό καθεστώς αυτονομίας και ελευθεριών που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» που ισχύει από την παράδοση της επαρχίας από την Βρετανία στην Κίνα το 1987.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί ότι ο νόμος υπονομεύει την αυτονομία της πόλης και οι απειλές κυρώσεων από την πλευρά της Ουάσινγκτον είναι «απολύτως αυταρχικές, παράλογες και αδιάντροπες».

«Η νομοθεσία για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι στη δικαιοδοσία και αποτελεί υποχρέωση των κεντρικών αρχών...» ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Επιτρόπου του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ.

Η δήλωση επαναλάμβανε ότι ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών ούτε τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών, και προειδοποιούσε την Ουάσινγκτον να «σταματήσει να ανακατεύεται» στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.