Καθαρή νίκη Τζόνσον, η Βρετανία ολοταχώς προς την έξοδο της ΕΕ

Καθαρή νίκη Τζόνσον, η Βρετανία ολοταχώς προς την έξοδο της ΕΕ

Θρίαμβος και ευρεία αυτοδυναμία των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον στην 650μελή βουλή, δείχνει το κοινό exit poll των δικτύων Itv, Sky BBC που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα το κοινό exit poll από 144 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια δίνει 368 έδρες στους Συντηρητικούς (50 περισσότερες σε σύγκριση με αυτές που είχε), 191 στους Εργατικούς (οι οποίοι χάνουν πάνω από 70 έδρες), 55 στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και καμιά έδρα για το Brexit Party. 

Σύμφωνα με το exit poll, οι Συντηρητικοί φαίνεται πως θα σπάσουν την κυριαρχία των Εργατικών στις περιφέρειες της βόρειας Αγγλίας (Μίντλαντς) και την Ουαλλία, ενώ οι Εργατικοί κινδυνεύουν να χάσουν περιφέρειες-κλειδιά όπως είναι οι: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ κ.ά. 

Η εικόνα αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί και από τα τελικά αποτελέσματα, δίνει το ελεύθερο στον νυν πρωθυπουργό όχι μόνο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις 31 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει ανάγκη τη στήριξη κανενός άλλου κόμματος, ούτε καν των «ανταρτών» των Τόρις. 

Από την άλλη, το αποτέλεσμα συνιστά μια συντριβή για τους Εργατικούς και προσωπικά για τον ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος πλήρωσε την τακτική του και την ασαφή θέση αναφορικά με το Brexit. Πλέον, αντικειμενικά, τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χάνει 71 έδρες σε σύγκριση με αυτές που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2017. 

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τη νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βρετανικά exit polls είχαν προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα – όπως συνέβη το 2017. Το 1992 και το 2015 ωστόσο είχαν προβλέψει ότι κανένα κόμμα δεν θα είχε αυτοδυναμία, ενώ τελικά οι Τόρις είχαν την απόλυτη πλειοψηφία και στις δύο περιπτώσεις.

Η καταμέτρηση των ψήφων έχει αρχίσει, και αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις περιοχές του Σάδερλαντ και του Νιουκάσλ οι οποίες θεωρούνται παραδοσιακά προπύργια για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες από το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα). Αν οι Συντηρητικοί επικρατήσουν εκεί τότε οδεύουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, προς πλειοψηφία επιβεβαιώνοντας και τα στοιχεία του exit poll.

Η πρώτη εκλογική μάχη που διεξήχθη Δεκέμβριο (από το 1923) σημαδεύτηκε από σημαντική προσέλευση ακόμα και ουρές σε πολλά από τα 4,000 συνολικά εκλογικά κέντρα. Τα βρετανικά μέσα ανέφεραν τέτοια φαινόμενα κυρίως στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που ήθελαν το ποσοστό συμμετοχής να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η αυξημένη συμμετοχή οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Διαβάστε ακόμα:

- Άλμα 2% για την στερλίνα μετά την ανακοίνωση του exit poll

- Πανηγυρίζει ο Τζόνσον, «σύννεφα» στους Εργατικούς για Κόρμπιν