Καταρρέει η τελευταία άθικτη παγοκρηπίδα του Καναδά

Καταρρέει η τελευταία άθικτη παγοκρηπίδα του Καναδά

Η τελευταία άθικτη παγοκρηπίδα του αρκτικού Καναδά κατέρρευσε, χάνοντας πάνω από το 40% της επιφάνειάς της μέσα σε δύο μόλις μέρες στα τέλη Ιουλίου, ανακοίνωσαν ερευνητές την Πέμπτη.

Η παγοκρηπίδα Milne βρίσκεται στην άκρη της νήσου Έλσμιρ, στον αραιοκατοικημένο βόρειο Καναδά.

Η Καναδική Υπηρεσία Πάγων ανακοίνωσε το γεγονός στο Twitter γράφοντας: «Θερμοκρασίες άνω του φυσιολογικού, υπεράκτιοι άνεμοι και τα νερά μπροστά την παγοκρηπίδα, έπαιξαν όλα ρόλο στην αποκόλληση της παγοκρηπίδας».

Η επιφάνεια της παγοκρηπίδας μειώθηκε κατά 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκριτικά, το νησί του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη καλύπτει περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Επρόκειτο για την μεγαλύτερη εναπομείνασα άθικτη παγοκρηπίδα, και τώρα έχει διαλυθεί», δήλωσε ο Λουκ Κόπλαντ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οτάβα, μέλος της ομάδας που μελετά την παγοκρηπίδα Milne.

Η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό τα τελευταία 30 χρόνια, φέτος όμως, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Η πολική θάλασσα είχε τον Ιούλιο τη μικρότερη έκταση εδώ και 40 χρόνια. Θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές πλήττουν τη Σιβηρία.

Ειδικά φέτος η θερμοκρασία στον αρκτικό Καναδά είναι 5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των 30 τελευταίων ετών.

Η κατάσταση αυτή απειλεί τους μικρούς παγετώνες, που λιώνουν γρήγορα λόγω του μικρότερου όγκου τους. Όταν ένας παγετώνας εξαφανίζεται, εκτίθενται περισσότεροι βράχοι, που θερμαίνονται και επιταχύνουν περαιτέρω το λιώσιμο των πάγων.

Δύο ακόμη παγετώνες στη νήσο Έλσμιρ ενδέχεται να εξαφανιστούν μέσα σε 10 χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.