Καμία προσθήκη στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει στην «πορτοκαλί» η Ελλάδα
Βρετανία

Καμία προσθήκη στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει στην «πορτοκαλί» η Ελλάδα

Καμία προσθήκη δεν θα υπάρξει στην «πράσινη» λίστα των χωρών από τις οποίες δεν απαιτείται να μπουν σε καραντίνα οι Βρετανοί ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία, ενώ παράλληλα η Πορτογαλία υποβιβάστηκε στην «πορτοκαλί» λίστα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και του κινδύνου που θέτει μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters,  ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε επίσης να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη».

Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας», είπε ο υπουργός εξηγώντας τους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτήν την απόφαση.

«Και έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Χρειάζεται λίγη υπομονή», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου.

Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «πορτοκαλί» δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ.

Νωρίτερα, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC είχε μεταδώσει ότι χωρίς νέες προσθήκες χωρών ή περιοχών αναμένεται η σημερινή αναθεώρηση της «πράσινης» λίστας του Ηνωμένου Βασιλείου.      

Σύμφωνα με το BBC, οι βρετανικές αρχές δεν πρόκειται να προσθέσουν νέες χώρες ή νέες περιοχές, όπου οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, χωρίς να τεθούν σε καραντίνα κατά τον επαναπατρισμό τους. 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε χώρες από την πράσινη στην πορτοκαλί ή την κόκκινη λίστα αν χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε.

Οι εταιρείες επικρίνουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά επιφυλακτική και επισημαίνουν ότι η αύξηση στα ποσοστά των εμβολιασμών και τα τεστ μπορούν να καταστήσουν ασφαλές το ταξίδι.

Η αντίδραση της Πορτογαλίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας δεν κατανοεί τη «λογική» πίσω από την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει τη χώρα από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σημειώσαμε την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα» ανέφερε το υπουργείο σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει «σταδιακά» τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.

EasyJet για «πράσινη λίστα»: Η απόφαση της Βρετανίας αποκόπτει τη χώρα από τον κόσμο

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται οι ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Η εταιρεία τόνισε ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς καθιστά αδύνατο για τους αερομεταφορείς να σχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους.

Η EasyJet ανέφερε ότι ενημερώθηκε προφορικά σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών για αυτήν την απόφαση. Διαπίστωσε επίσης ότι δεν θα προστεθούν άλλες χώρες στην «πράσινη» λίστα, κάτι όπως υπογράμμισε «είναι παράλογο», δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη μειώνονται τα κρούσματα της Covid-19.

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε στην ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΕΞ Πορτογαλίας: «Δεν κατανοούμε τη λογική» της βρετανικής κυβέρνησης