Καλίν: Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για τις θέσεις του για την επίτευξη εκεχειρίας

Καλίν: Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για τις θέσεις του για την επίτευξη εκεχειρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε μια σειρά ζητημάτων προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε στην Τουρκία τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, όπως δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».

Όπως επισήμανε, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος όμως έθεσε μια σειρά ζητημάτων, που θα πρέπει να λυθούν πριν την διεξαγωγή συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής.

«Το πρώτο ζήτημα είναι η ουδετερότητα της Τουρκίας, δηλαδή η αποκήρυξη της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, ο αφοπλισμός και οι αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στο πλαίσιο του αυστριακού μοντέλου. Τρίτον, η διαδικασία στην οποία η ρωσική πλευρά αναφέρεται ως "αποναζιστικοποίηση". Τέταρτον, η άρση των εμποδίων στην ευρεία χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Είναι κατανοητό ότι κάποια πρόοδος έχει γίνει στους πρώτους τέσσερις γύρους των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία ή πως πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία», υπογράμμισε ο Καλίν.

Ενώ επισήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει δύο ακόμα αιτήματα «σε πολύ δύσκολα ζητήματα». Το ένα είναι η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των δύο αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον Καλίν, «τα δύο αυτά ζητήματα δεν αποτελούν αποδεκτές απαιτήσεις για την Ουκρανία και την διεθνή κοινότητα».

Ο Καλίν σημείωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τον Β. Πούτιν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.