Συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ: Ιστορική για τη Μ. Ανατολή η αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων

Συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ: Ιστορική για τη Μ. Ανατολή η αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων

Μια ιστορική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής επετεύχθη χθες μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. «Νίκη για τη διπλωματία, σημαντικό βήμα για σταθερότητα στην περιοχή», σχολίασε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που οδηγεί στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους, αποτελεί μια «λογική» εξέλιξη, δεδομένων των δεσμών που είχαν αναπτύξει οι δυο χώρες τα τελευταία χρόνια.

'Ηταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα. Η συμφωνία είχε προαναγγελθεί όταν προ ολίγου καιρού, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον Γιουσούφ Αλ Οτάιμπα έγινε ο πρώτος αξιωματούχος του αραβικού κόσμου, του οποίου ισραηλινή εφημερίδα, φιλοξένησε κεντρικό άρθρο για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Παράλληλα, ένα αεροπλάνο από το Αμπού Ντάμπι με ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα προσγειώθηκε τον Μάιο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, σε μια ακόμα απόδειξη της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία ιδρύθηκαν το 1971 έγιναν έτσι, το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου και το τρίτο αραβικό που αναγνωρίζει το Ισραήλ, μετά από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Οι δύο χώρες είχαν αρχίσει δειλά- δειλά να αναπτύσσουν σχέσεις μετά την συμφωνία του Όσλο το 1994, οι οποίες και ενισχύονταν χρόνο με το χρόνο. Το 2009, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζητούσε ήδη με το Αμπού Ντάμπι ένα μέτωπο κοινής δράσης κατά του Ιράν, ενώ το 2015 το Ισραήλ προχώρησε στην ίδρυση γραφείου ενεργειακών υποθέσεων στα Εμιράτα.

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσημη ανακοίνωση για την συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ει.ήνη στη Μέση Ανατολή.

«Είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή. Τώρα που έχει σπάσει ο πάγος, περιμένω ότι περισσότερες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες θα ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Τραμπ. 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτήν "οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών (σσ: Ισραήλ και ΗΑΕ) θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν συμφωνίες για απευθείας πτήσεις, ασφάλεια, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τουρισμό και υγειονομική περίθαλψη. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού".

Αθήνα: Νίκη για τη διπλωματία, σημαντικό βήμα για σταθερότητα στην περιοχή

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «συγχαίρει ολόθερμα τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία αυτή, μεταξύ δύο στενών εταίρων της Ελλάδος, η οποία επετεύχθη με την κομβική και εποικοδομητική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «αποτελεί νίκη για τη διπλωματία και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται. 

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει επίσης την ευχή «το μεγάλο αυτό βήμα να αποτελέσει παράλληλα θεμέλιο λίθο για την εδραίωση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών στη Μέση Ανατολή».

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη για την ιστορική αυτή συμφωνία, τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο Ισραήλ.

AP Photo/Andrew Harnik