«Συναγερμός» στα βρετανικά πανεπιστήμια για Brexit χωρίς συμφωνία

«Συναγερμός» στα βρετανικά πανεπιστήμια για Brexit χωρίς συμφωνία

Σημαντικό πλήγμα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας θα προκαλέσει η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς όπως τονίζουν πανεπιστημιακοί, ο τομέας της έρευνας θα παρουσιάσει στασιμότητα λόγω της μείωσης ξένων φοιτητών που θα φοιτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Russell Group – μια ένωση 24 πανεπιστημίων – φέτος σημειώθηκε μείωση κατά 9% του αριθμού των φοιτητών που προήλθαν από την ΕΕ για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά ιδρύματα. Η πτώση αυτή έπεται μιας μείωσης επίσης 9% στο προηγούμενο έτος και πιθανότατα θα έχει συνέπειες στις ερευνητικές ικανότητες της Βρετανίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Δρ. Χόλι Τσάντλερ, πολιτική αναλύτρια στο Russell Group χαρακτήρισε την πτώση «ανησυχητική» και τόνισε ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα αυξηθεί η αβεβαιότητα στους υποψήφιους φοιτητές από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συνολικά, ο αριθμός των φοιτητών από την ΕΕ που εγγράφηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 στα πανεπιστήμια του Russell Group μειώθηκε κατά 3%. Πέρυσι, είχε σημειωθεί αύξηση μόλις κατά 1%, μετά από αρκετά χρόνια ανοδικής πορείας των εγγραφών.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται ως συνέχεια της επιστολής που έστειλαν 150 πανεπιστήμια της χώρας προς τους βουλευτές της Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες μιας μη συμφωνίας για το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ακαδημαϊκή, πολιτιστική και επιστημονική οπισθοδρομήση από την οποία θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η χώρα».

Οι ακαδημαϊκοί ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια από την ΕΕ, που όπως λένε ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.