Στα ύψη η ένταση στον Περσικό - Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone

Στα ύψη η ένταση στον Περσικό - Το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν «αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος» που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο ειδήσεων Sepah.

Όπως μετέδωσαν, οι Φρουροί «κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο παρεισέφρησε [στον ιρανικό εναέριο χώρο] πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανέφερε το Press TV, το αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Το αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk (το κατασκευάζει η Northrop Grumman), «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σε δήλωση στο πρακτορείο Tansim, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Στρατηγός Χοσειμ Σαλάμι έκανε λόγο για μήνυμα στην Αμερική «Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο κάθε παραβίαση του εναέριου μας χώρου θα έχει την ανάλογη απάντηση»

Μάλιστα το δίκτυο IRNA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία της στιγμής της κατάρριψης του drone:

e

ΗΠΑ: Απρόκλητη επίθεση από το Ιράν η κατάρριψη του drone

Απρόκλητη επίθεση σε διεθνή εναέριο χώρο χαρακτήρισε το Πεντάγωνο την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ιράν.

Η κατάρριψη έχει κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη στην περιοχή του Κόλπου, αυξάνοντας τους φόβους για σύρραξη και οδηγώντας σε ανατίμηση του πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως το drone χτυπήθηκε από ιρανικά αντιαεροπορικά πυρά πάνω από τα στενά του Ορμούζ, που αποτελούν κομβική αρτηρία για την θαλάσσια μεταφορά πετρελαιοειδών από την Μέση Ανατολή. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν αντιτείνουν πως το αεροσκάφος εντοπίστηκε πάνω από τα νότια παράλια του Ιράν.

Η Ουάσιγκτον έχει αποδώσει στο Ιράν επιθέσεις εναντίον έξι τάνκερ που χτυπήθηκαν στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στο Ορμούζ τον τελευταίο ενάμισι μήνα. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγιο για απόπειρα ενοχοποίησής της.

Νωρίτερα, την είδηση αυτή επιβεβαίωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εξηγώντας ότι ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση του περιστατικού, από τα ιρανικά ΜΜΕ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή.

«Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα», διαβεβαίωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM). Ο Έρμπαν απέφυγε να κάνει άλλα σχόλια.

Το πρωί οι Χούθι είχαν ανακοινώσει ότι έπληξαν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην πόλη Ας Σουκάικ, στην επαρχία Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, με πύραυλο Κρουζ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα. 

Την ίδια ώρα, το Αμερικανικό Πενταγώνο επιβεβαίωσε ότι ένα τάγμα με πυραύλους Patriot, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «άλλες αποτρεπτικές δυνατότητες» θα σταλούν στη Μέση Ανατολή μαζί με τους 1.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιωτικούς που αναπτύσσονται στην περιοχή.