Σε χαμηλό 50ετίας η ανεργία - Αύξηση θέσεων εργασίας κατά 266.000

Σε χαμηλό 50ετίας η ανεργία - Αύξηση θέσεων εργασίας κατά 266.000

Στο 3,5% διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης γεγονός που συνιστά το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 50 χρόνια. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας κατά τον ίδιο μήνα παρουσίασαν αύξηση κατά 266.000, νούμερο αρκετά μεγαλύτερο από την αύξηση κατά 187.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 0,1% από το 3,6% που βρισκόταν τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1969, ενώ στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου προστίθεται πως οι θέσεις εργασίας  έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 205.000 ανά μήνα κατά τους τρεις τελευταίους μήνες μέχρι το Νοέμβριο.

Οι περισσότερες προσλήψεις σημειώθηκαν στους κλάδους της υγείας, της εστίασης και των μεταφορών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναφορικά με τους δείκτες της ανεργίας και των νέων θέσεων εργασίας ήταν αρκετά θετικότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street.

Οι αναφορές των τελευταίων τοποθετούσαν τον δείκτη της ανεργίας στο 3,6% ενώ παράλληλα εκτιμούσαν πως οι θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο θα αυξάνονταν κατά 187.000.

Στον αντίποδα, ωστόσο, τα αρκετά χαμηλά ποσοστά της ανεργίας στις ΗΠΑ δεν αντικατοπτρίζονται προς το παρόν σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών, καθώς η μέση αύξηση των ωριαίων αμοιβών ήταν της τάξης των 7 σεντς και διαμορφώθηκε στα 28,29 δολάρια.

AP PHOTO/Keith Srakocic