ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του Στιβ Μπάνον εισηγήθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του Στιβ Μπάνον εισηγήθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του Στιβ Μπάνον, του άλλοτε συμβούλου του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση του έργου» του, τάχθηκε η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, μετά την άρνησή του να προσέλθει να καταθέσει μετά την κλήτευσή του.

Είτε «ο κ. Μπάνον θα συμμορφωθεί» προς την κλήτευσή του, «ή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», διεμήνυσε ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός πρόεδρος αυτής της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, την οποία καταγγέλλουν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να παρεμβάλει προσκόμματα στο έργο της ειδικής επιτροπής καθώς εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε τα γεγονότα. Τα διακυβεύματα είναι απλά πολύ μεγάλα», πρόσθεσε προτού τα εννέα μέλη της επιτροπής να ψηφίσουν –ομόφωνα– υπέρ του να κατατεθεί εισήγηση για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ο κ. Μπάνον, 67 ετών, είχε κλητευθεί από την επιτροπή, η οποία προγραμμάτιζε να ακούσει την κατάθεσή του την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου στην επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο· έκανε γνωστό όμως εκ των προτέρων πως δεν είχε καμία πρόθεση να παρουσιαστεί.

Η εισήγηση της ειδικής επιτροπής θα πρέπει πλέον να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία και, εφόσον εγκριθεί, η πρόεδρος του σώματος θα την επικυρώσει προτού την υποβάλει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. Κατόπιν θα αποφασιστεί αν η υπόθεση πλέον θα ανατεθεί σε σώμα ενόρκων. Σε περίπτωση καταδίκης του, ο κ. Μπάνον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν πρόστιμο και ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών.

Ο κ. Μπάνον, από τους αρχιτέκτονες της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016, παραμερίστηκε γρήγορα από τον πρώην πρόεδρο. Τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, πάντως, ο κ. Τραμπ του απένειμε χάρη, τερματίζοντας έτσι διώξεις σε βάρος του για κατάχρηση.

Αν και δεν είχε κανένα αξίωμα την 6η Ιανουαρίου, ο Στιβ Μπάνον φέρεται να συζητούσε με τον πρώην πρόεδρο τις ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο, σημειώνει η επιτροπή.

Πέραν του κ. Μπάνον, κλητεύθηκαν άλλοι τέσσερις πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ: τους ζητείται να παραδώσουν έγγραφα ή να καταθέσουν. Ο πρώην πρόεδρος όμως τους παρότρυνε να μη συμμορφωθούν, επικαλούμενος το κυβερνητικό προνόμιο να χαρακτηρίζονται ορισμένες πληροφορίες απόρρητες. Οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν πως αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο πρόεδρος εν ενεργεία.

Ο διάλογος για το νομικό ζήτημα αυτό πιθανόν θα συνεχιστεί στα δικαστήρια, καθυστερώντας τις εργασίες της ειδικής επιτροπής.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε πως όσοι αψηφούν τις κλητεύσεις για να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης πάντως διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του «θα λάβει ανεξάρτητα αποφάσεις για οποιαδήποτε άσκηση δίωξης, βασιζόμενο αποκλειστικά στα γεγονότα και στη νομοθεσία».