ΗΠΑ: Ο Πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε τη δολοφονία του Κασόγκι

ΗΠΑ: Ο Πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε τη δολοφονία του Κασόγκι

Η δολοφονία του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εγκρίθηκε προσωπικά από τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σύμφωνα με τη πολυαναμενόμενη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Εκτιμούμε ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συλλάβει ή να σκοτώσει τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρει η εκτελεστική περίληψη της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης.

Η έκθεση συντάχθηκε λίγο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο οποίος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όμως δεν θέλησε να την δώσει στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αρνείται την όποια εμπλοκή στην δολοφονία Κασόγκι, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Οκτώ άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης επτά έως 20 ετών για την δολοφονία, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι προωθεί την πλήρη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον.

Σύμφωνα με μια πηγή του Κογκρέσου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ότι θα ανακοινώσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ως απάντηση για τη δολοφονία του Κασόγκι στις 2.30 ώρα Ουάσινγκτον (21.30 ώρα Ελλάδας).

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει συμφωνίες για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και θα περιορίσει τις μελλοντικές πωλήσεις μόνο σε "αμυντικά" οπλικά συστήματα.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, πριν την δημοσιοποίηση της έκθεσης, έχει καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ριάντ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του κράτους δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί πάντως στάση συμβιβασμού έναντι της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει ίσως ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ριάντ σε θέματα ασφαλείας, τρομοκρατίας και ενέργειας

Σαουδική Αραβία: «Αναληθή και απαράδεκτα» τα συμπεράσματα της έκθεσης για τη δολοφονία Κασόγκι

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

«Η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την (…) εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Το Ριάντ «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί» αυτά τα «ψευδή και επιζήμια συμπεράσματα», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.