ΗΠΑ: Μήνυση στην κυβέρνηση Τραμπ από 16 πολιτείες για την ανάκληση των θεωρήσεων εισόδου ξένων φοιτητών

ΗΠΑ: Μήνυση στην κυβέρνηση Τραμπ από 16 πολιτείες για την ανάκληση των θεωρήσεων εισόδου ξένων φοιτητών

Δεκαέξι πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια προσέφυγαν στην δικαιοσύνη προκειμένου να μπλοκάρουν την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να για ανάκληση των θεωρήσεων εισόδου (visa) των ξένων φοιτητών, των οποίων τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να εξηγήσει το σκεπτικό για αυτήν την παράλογη απόφαση της» τόνισε η Μόρα Χίλι γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης πολιτεία η οποία συνυπογράφει την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε, δύο από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αυτό του Ηarvard και του MIT υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνηση Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία ICE, με αρμοδιότητα τη μετανάστευση και τα τελωνεία ανακοίνωσε ότι «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια».

Μάλιστα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα, είτε να πάρουν μετεγγραφή σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής.

«Η οδηγία βγήκε χωρίς καμία προειδοποίηση. Μόνο η επιπολαιότητα της υπερβαίνει τον κυνισμό της» δήλωσε σε μήνυμα του ο πρόεδρος του Harvard, Λόρενς Μάκοου σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Με φόντο τα παραπάνω, ο  Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς και τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων και κολεγίων, ισχυριζόμενος ότι «πάρα πολλά» σχολεία έχουν «ριζοσπαστική αριστερή καθοδήγηση».

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais