ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Τζ. Γέλεν ως υπουργού Οικονομικών

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Τζ. Γέλεν ως υπουργού Οικονομικών

Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν, της άλλοτε προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Η Γέλεν, γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομικών αφότου πρώτα είχε "σπάσει" την αντίστοιχη παράδοση με την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από το 2014 έως το 2018.

 Με τις ΗΠΑ να είναι σήμερα αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση από τον ιό του Sars-Cov-2, η Γέλεν θα έρθει αντιμέτωπη με τη διπλή πρόκληση της στήριξης της οικονομίας και της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.

Ήδη ορισμένα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το κόστος του πακέτου στήριξης και το αυξημένο χρέος σε μια επιστροφή στον φορολογικό συντηρητισμό μετά την αύξηση των ελλειμμάτων με τις φορολογικές περικοπές του 2017 και σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δαπάνες για τη Covid-19 πέρυσι υπό τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Τραμπ.

Ο Μπάιντεν πρότεινε προ ημερών σχέδιο ανακούφισης από την πανδημία, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και δεσμεύτηκε να επενδύσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, έργα πράσινης ενέργειας, εκπαίδευση και έρευνα για την ενίσχυση της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας.

Kevin Dietsch/Pool Photo via AP