ΗΠΑ: Για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές προειδοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες

ΗΠΑ: Για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές προειδοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες

Αξιωματούχοι των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία του 2020 με στόχο να προωθήσει την επανεκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την ενημέρωση της οποίας ηγήθηκε ο αξιωματούχος ασφαλείας Σέλμπι Πίρσον και δημοσιεύτηκε πρώτα από την εφημερίδα «New York Times», έγινε μία συνολική περιγραφή των προσπαθειών της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, τη χρήση των social media ως όπλο καθώς και επιθέσεις σε υποδομές για τις εκλογές, ανέφερε μία από τις πηγές.

Η παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, την οποία η οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ θεώρησαν ως προσπάθεια ενίσχυσης της υποψηφιότητας Τραμπ έναντι της τότε αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, οδήγησε σε έρευνα από τον ειδικό σύμβουλο, Ρόμπερτ Μούλερ.

Η παραπάνω πηγή ανέφερε την Πέμπτη ότι μια μέρα μετά την ενημέρωση αυτή, ο Tραμπ επέπληξε τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών, Τζόζεφ Μαγκουάιρ, επειδή επέτρεψε στο προσωπικό του να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντικατέστησε τον Μαγκουάιρ με τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρεσβευτή στη Γερμανία. Ο Τραμπ είχε πολύ τεταμένη σχέση με τον προηγούμενο διευθυντή Νταν Κόουτς, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα τον Αύγουστο, διότι ενστερνιζόταν την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πως η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016 για να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικάνο να νικήσει τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά του, Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα, είπε σε εκπομπή του CNN ότι ήταν «σχετικά προβλέψιμο» το ότι θα υπήρχε ξανά παρέμβαση από τη Ρωσία στις εκλογές. «Δεν είναι μεγάλη έκπληξη, αλλά δείχνει την τεράστια πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινότητα πληροφοριών όταν δίνουν στο φως πληροφορίες που ο πρόεδρός μας δεν θέλει να ακούσει, και ως αποτέλεσμα ζητήθηκε από τον “αγγελιαφόρο” των πληροφοριών Μαγκουάιρ, να αποχωρήσει», δήλωσε ο Κλάπερ.