ΗΠΑ - Γερουσία: Ενέκρινε τον διορισμό Μπλίνκεν στο αξίωμα του ΥΠΕΞ

ΗΠΑ - Γερουσία: Ενέκρινε τον διορισμό Μπλίνκεν στο αξίωμα του ΥΠΕΞ

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε (15 ψήφοι υπέρ, 3 κατά) τον διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη Άντονι Μπλίνκεν στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, ανοίγοντας τον δρόμο για να διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος εντός της εβδομάδας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, κορυφαίος εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η η ολομέλεια θα ψηφίσει σήμερα Τρίτη. «Ο κόσμος καίγεται αυτή τη στιγμή», εξήγησε, υπάρχουν «πιεστικές κρίσεις σε κάθε περιοχή και ημισφαίριο».

Ο κ. Μπλίνκεν, στενός συνεργάτης του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επί χρόνια, είχε εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας και στο παρελθόν, πιο πρόσφατα όταν είχε διοριστεί δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία και του Τζο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία. Αναμένεται να δει τον διορισμό του στο νέο του αξίωμα να εγκρίνεται εύκολα.

Τον Άντονι Μπλίνκεν, άλλοτε διευθυντή προσωπικού της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, εξήραν στελέχη της κι από τα δύο κόμματα.

Η διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του σε αυτό το καίριο πόστο δεν άρχισε όσο νωρίς είθισται στις ΗΠΑ, καθώς ο τέως πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποδεχόταν την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου επιδιδόμενος σε ανώφελες προσφυγές στα δικαστήρια. Οπαδοί του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Ο Ντάνιελ Σμιθ, ο πρώην διευθυντής του ινστιτούτου της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, ανέλαβε προσωρινά υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.