ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Ιαπωνία απομακρύνουν πολίτες τους από την Κίνα

ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Ιαπωνία απομακρύνουν πολίτες τους από την Κίνα

Η Αυστραλία θα βοηθήσει υπηκόους της να φύγουν από τη Χουμπέι, αλλά θα τους θέσει σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ενώ η Τουρκία δρομολογεί την απομάκρυνση πολιτών της από την πόλη Ουχάν.

Η Αυστραλία θέλει να απομακρύνει τους υπηκόους της από την κινεζική επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, και να τους μεταφέρει στο Νησί των Χριστουγέννων, ένα αυστραλιανό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό που υπό κανονικές συνθήκες υποδέχεται αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με ένα σχέδιο που αποκαλύφθηκε σήμερα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξήγησε πως οι Αυστραλοί που θεωρούνται «ευάλωτοι» και κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς και τα πρόσωπα που έχουν περάσει από την κινεζική πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, θα έχουν προτεραιότητα στις προσπάθειες εκκένωσης.

Οι αρχές υπολογίζουν σε 600 τον αριθμό των Αυστραλών σ' αυτή τη ζώνη, η οποία έχει αποκοπεί από τον κόσμο με έναν υγειονομικό κλοιό που έχει στόχο να συγκρατήσει τη διάδοση της επιδημίας.

Ο Μόρισον διευκρίνισε πως η Αυστραλία εργάζεται με τη Νέα Ζηλανδία για την εκκένωση αυτή και επιδιώκει επίσης να βοηθήσει τους πολίτες χωρών του Ειρηνικού, ωστόσο πρόσθεσε: «Η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των Αυστραλών».

«Επιμένω στο γεγονός ότι το παράθυρο ευκαιρίας είναι στενό και ότι οφείλουμε να δράσουμε πολύ, πολύ γρήγορα για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο και αυτή την επιχείρηση», δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ο Μόρισον διευκρίνισε πως τα πρόσωπα που θα απομακρυνθούν θα τεθούν σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, το οποίο είναι γνωστό επειδή φιλοξενεί ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στο οποίο στέλνονται πολλοί παράτυποι μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στην Αυστραλία δια θαλάσσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο στρατός θα βοηθήσει στην υποδοχή στο Νησί των Χριστουγέννων των Αυστραλών που θα απομακρυνθούν από τη Χουμπέι.

Τουρκία

Στο μεταξύ, η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την πόλη στην κεντρική Κίνα Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο ιό αυξήθηκε σε 132 στην Κίνα.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα Εμίν Ονέν δήλωσε στο δίκτυο NTV ότι η Τουρκία έχει κάνει τις αιτήσεις που απαιτούνται στις κινεζικές αρχές για να μπορέσει να απομακρύνει τους 32 πολίτες της και πρόσθεσε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει διαγνωσθεί με τον ιό.

"Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους πολίτες μας", συμπλήρωσε ο Ονέν. "Θα τους φέρουμε πίσω το ταχύτερο δυνατό (...) με ένα αεροπλάνο με ιατρικό ή παρόμοιο εξοπλισμό. Σίγουρα θα υπάρξει κάποια καραντίνα όταν προσγειωθούν στην Τουρκία", πρόσθεσε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Τουρκία και ότι οι αρχές χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες και έχουν θέσει σε εφαρμογή και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια. Η εταιρεία Turkish Airlines έχει αναστείλει τις πτήσεις της στην Ουχάν, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια.

Ιαπωνία

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 Ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην Κίνα, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 08:40 [τοπική ώρα· 01:40 ώρα Ελλάδας] στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους Ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κορονοϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Ουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κορονοϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(AP Photo/Gemunu Amarasinghe