ΗΠΑ: 20 Ρεπουμπλικανοί πρώην Γενικοί Εισαγγελείς καταγγέλλουν τον Τραμπ ως «απειλή για το κράτος δικαίου»

ΗΠΑ: 20 Ρεπουμπλικανοί πρώην Γενικοί Εισαγγελείς καταγγέλλουν τον Τραμπ ως «απειλή για το κράτος δικαίου»

Με κοινή επιστολή τους 20 Ρεπουμπλικανοί πρώην Γενικοί Εισαγγελείς στηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν καταγγέλλοντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως «απειλή για το κράτος δικαίου». 

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι Γενικοί Εισαγγελείς καταγγέλλουν στην επιστολή τους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα.

"Έχει πολιτικοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπαγορεύοντας τις προτεραιότητές σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις του", σημειώνει η επιστολή η οποία προσθέτει ότι "ο Τραμπ υπονόμευσε την ικανότητα του Υπουργείου να ενώνει και να καθοδηγεί δια της επιβολής του νόμου του έθνους μας. Το Υπουργείο έθεσε στο στόχαστρο κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους για τις διαταραχές στις πόλεις μας τους τελευταίους μήνες."

"Αν και οι διορισμοί μας ήταν πολιτικοί, η πολιτική δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην άσκηση του εισαγγελικού μας έργου. Οι αποφάσεις μας ελήφθησαν σύμφωνα με τα γεγονότα και το νόμο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές τους συνέπειες."

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ έχει κατηγορηθεί και από τις δυο πολιτικές πλευρές ότι παραβαίνει το καθήκον του για να καλύψει πολιτικά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει την ποινή τριετούς και πλέον φυλάκισης που επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο στον προσωπικό του φίλο και πρώην συνεργάτη του Ρότζερ Στόουν, προκάλεσε μεταξύ άλλων και την οργή του Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρομνεϊ.