Ινδονησία: Υιοθετήθηκε νομοσχέδιο για τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο νησί Βόρνεο

Ινδονησία: Υιοθετήθηκε νομοσχέδιο για τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο νησί Βόρνεο

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας υιοθέτησε νομοσχέδιο για τη μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους από τη Τζακάρτα σε μια ζούγκλα στην περιοχή Καλιμαντάν στο νησί Βόρνεο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Σχεδιασμού Σουχάρσο Μονοάρφα.

Το νομοσχέδιο, που καθορίζει το νομικό πλαίσιο για το φιλόδοξο σχέδιο ύψους 32 δισεκ. δολαρίων του προέδρου Τζόκο Ουιντόντο, προβλέπει πώς θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία της νέας πρωτεύουσας και πώς αυτή θα κυβερνάται.

“Η νέα πρωτεύουσα έχει κεντρική λειτουργία και αποτελεί σύμβολο της ταυτότητας του έθνους, καθώς και ένα νέο οικονομικό κέντρο”, τόνισε ο Μονοάρφα, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο.

Η νέα πρωτεύουσα θα ονομαστεί “Νουσαντάρα”, όπως λέγεται το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας στη γλώσσα του νησιού Ιάβα. Το όνομα επέλεξε ο πρόεδρος.

Πολλοί πρόεδροι της Ινδονησίας είχαν σκεφτεί να μεταφέρουν την πρωτεύουσα της χώρας από τη Τζακάρα, μια μεγαλούπολη 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που πάσχει από χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα, πλημμύρες και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο Ουιντόντο, ή Τζοκόβι όπως είναι γνωστός ο Ινδονήσιος πρόεδρος, ανακοίνωσε πρώτη φορά τα σχέδιά του για τη μεταφορά της πρωτεύουσας το 2019, όμως αυτά καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας έχει σχεδιάσει τη νέα πρωτεύουσά της ως έναν “υπερ- κόμβο” με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος θα στηρίζει τον φαρμακευτικό, τον τεχνολογικό τομέα και τον τομέα της υγείας και θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη πέρα από το νησί Ιάβα.

Όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο πέρασε βιαστικά, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς να εξεταστούν περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Νουσαντάρα θα κυβερνάται από μια αρχή, ο επικεφαλής της οποίας θα έχει θέση ισοδύναμη με αυτή υπουργού.