Ινδονησία: Τουλάχιστον 42 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από σεισμό 6,2 Ρίχτερ

Ινδονησία: Τουλάχιστον 42 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από σεισμό 6,2 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε σήμερα τη νήσο Σουλαουέσι (Κελέβη) στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άνθρωποι στα χαλάσματα, την ώρα που σημειώνονται δεκάδες μετασεισμοί και οι αρχές προειδοποιούν για νέους σεισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι.

Χιλιάδες τρομαγμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όταν ο σεισμός των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ματζένε, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, λίγο πριν τη μία και μισή το πρωί.

Από τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς καταστράφηκαν περισσότερα από 300 σπίτια και δύο ξενοδοχεία, ενώ ένα νοσοκομείο ισοπεδώθηκε, όπως και το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, όπου, όπως οι αρχές ανέφεραν στο Reuters, αρκετοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι στο Μαμούτζου και οι υπόλοιποι στη γειτονική περιοχή Ματζένε, έγινε γνωστό από την αρχή διαχείρισης καταστροφών της χώρας, σε μια αναφορά σήμερα το πρωί. Περισσότεροι από 820 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν χαθεί», δήλωσε ο Αριάντο, ένας τοπικός αξιωματούχος των ομάδων διάσωσης στο Μαμούτζου. «Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Από την έντονη σεισμική δραστηριότητα προκλήθηκαν τρεις κατολισθήσεις, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ καταστράφηκαν γέφυρες. Η ισχυρή βροχόπτωση δυσχεραίνει τις συνθήκες για όσους αναζητούν καταφύγιο.

Οι αρχές δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, όμως η επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας (BMKG), Ντουικορίτα Καρναουάτι είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί, εκφράζοντας φόβους ότι ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι.

Τουλάχιστον 26 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, δήλωσε η ίδια. Του σημερινού σεισμού προηγήθηκε μια σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών χθες.

Ο Μουχάμαντ Ανσάρι Ιριγιάντο, ένας 31χρονος κάτοικους του Μαμούτζου, είπε στο Reuters ότι οι πάντες πανικοβλήθηκαν και αναζήτησαν καταφύγιο στους κοντινούς λόφους και τα βουνά.

«Το Μαμούτζου είναι τώρα άδειο, όλοι πήγαν στα βουνά», περιέγραψε.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και ο κόσμος φοβάται ένα τσουνάμι».

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται κάτοικοι να φεύγουν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο με μοτοσικλέτες, ένα κορίτσι που έχει παγιδευτεί στα χαλάσματα και κόσμος που απομακρύνει τα συντρίμμια με τα χέρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα, προτρέποντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και τις αρχές να εντείνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι προσπάθειες των αρχών επικεντρώνονται αυτήν την ώρα και στην αποκατάσταση του δικτύου τηλεπικοινωνιών, καθώς και στη διανομή σκηνών, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του δυτικού Σουλαουέσι.

Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά τον σεισμό, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών, με την πανδημία του νέου κορονοϊού να περιπλέκει τη διανομή της βοήθειας.