Η Τ. Μέι προειδοποιεί για το Brexit - Νέα ψηφοφορία σήμερα

Η Τ. Μέι προειδοποιεί για το Brexit - Νέα ψηφοφορία σήμερα

Η νέα ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στη ψηφοφορία της Τρίτης για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμενου Βασιλείου, εντείνει τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των δύο επόμενων ημερών, αλλά και αργότερα, για το μέλλον της ίδιας ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε με τη σειρά της αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θα είναι απλό το να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την ΕΕ.

Η διαδικασία και οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών

Μετά τη νέα βαριά ήττα της, η Μέι δήλωσε ενώπιον των κοινοβουλευτικών ότι θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη, με αντικείμενο το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η συμφωνία της μπορεί να κρίθηκε «νεκρή», αλλά ίσως η Τερέζα Μέι δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν η Μέι να φέρει τη συμφωνία της και πάλι πίσω στη Βουλή για μία τρίτη ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος, υποστηρικτές του Brexit, θα μπορούσαν να την στηρίξουν, μόλις αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία ως επιλογή (από την αυριανή ψηφοφορία).

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών. Το σχέδιο Malthouse επανέρχεται ανανεωμένο (Malthouse compromise plan B) με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στίβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Τόρις, και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Μία δεύτερη τροπολογία - και αυτή σε επανάληψη - προέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Αναμένονται και άλλες τις επόμενες μέρες, όπως μία από την Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού κόμματος και τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπόλς. Επίσης, αναμένεται να υπάρχει πρόταση για νέα νομοθεσία που θα προβλέπει ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πια η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, όπως και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα και παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Οι προειδοποιήσεις της Μέι

«Αλλά επιτρέψτε μου να είναι σαφής: η ψήφος υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία ή της παράτασης [των διαπραγματεύσεων] δεν επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», είναι το μήνυμα που έστειλε η βρετανίδα πρωθυπουργός μετρά τη νέα της ήητα.

 «Η ΕΕ θα θέλει να ξέρει τι εννοούμε να κάνουμε ζητώντας μια τέτοια παράταση. Τούτη η Βουλή θα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Επιθυμεί να ακυρώσει [τη διαδικασία με βάση] το Άρθρο 50 [της Συνθήκης της Λισαβόνας];» απαίτησε να μάθει.

«Θέλει μήπως να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα; Ή θέλει να φύγουμε βάσει μιας συμφωνίας, αλλά όχι αυτής της συμφωνίας;» απαρίθμησε.

«Αυτές είναι επιλογές που δεν ζηλεύεις αυτόν που καλείται να τις κάνει, αλλά μετά την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο απόψε, πρέπει τώρα να εξεταστούν».

Η Μέι επέμεινε ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε παραμένει «η καλύτερη και η μοναδική που είναι διαθέσιμη».

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι εάν η Βρετανία υποβάλει «αιτιολογημένο αίτημα» για την παράταση των διαπραγματεύσεων για το Μπρέξιτ, οι 27 «είναι διατεθειμένοι να το εξετάσουν και να αποφασίσουν με ομοφωνία».

Τα εναπομείναντα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ «θα αποφασίσουν δίνοντας την προτεραιότητα στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

- Βρετανία: Αύριο και μεθαύριο οι ψηφοφορίες για το no-deal Brexit

- Τζ. Κόρμπιν: «Νεκρή» η συμφωνία της Τ. Μέι