Η σχέση Αυστραλίας - Κίνας και η «διπλωματία της τσίχλας»

Η σχέση Αυστραλίας - Κίνας και η «διπλωματία της τσίχλας»

Η κρίση του κορονοϊου έχει φέρει την Αυστραλία, μια χώρα που συνήθως δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε γεωπολιτικές κρίσεις ή σε γεγονότα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ανάμεσα στον πιο στενότερο σύμμαχο της (ΗΠΑ) και τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο (Κίνα).

Προ ημερών, η εφημερίδα Global Times το ξενόγλωσσο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μέσω του κεντρικού άρθρου της χαρακτήρισε την Αυστραλία, «τσίχλα κολλημένη στη σόλα των παπουτσιών των ΗΠΑ», μια σαφή υπόνοια ότι η χώρα δρα υπό τις εντολές της Ουάσιγκτον.

Η Αυστραλία εδώ και καιρό έχει προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας ειδικών, παρόμοια με εκείνη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό της πηγής της πανδημίας, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο ήδη έχει απαντήσει μέσω απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από την Καμπέρα. 

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το αυστραλέζικο κρασί και το βοδινό. Στη διάρκεια των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα το 2018, το αυστραλέζικο κρασί αντιμετώπισε καθυστερήσεις εισαγωγής στην Κίνα, ενώ ορισμένες εξαγωγές αυστραλιανού βοδινού είχαν ανασταλεί προηγουμένως για κάποιο διάστημα. 

Τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Μαρτίου, η Αυστραλία εξήγαγε κρασιά αξίας 1,2 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (723 εκατομμύρια ευρώ) στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον επαγγελματικό οργανισμό Wine Australia.

Ο Τσενγκ Τζίνγκιε πρεσβευτής της Κίνας στην Αυστραλία είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του «Ίσως οι συνηθισμένοι άνθρωποι να πουν, “γιατί πρέπει να πίνουμε αυστραλέζικο κρασί; Να τρώμε αυστραλέζικο βοδινό"».

Χθες λοιπόν, το Πεκίνο έριξε την «πρώτη προειδοποιητική» βολή, αφού σε ανακοίνωση στον ιστότοπό τους, τα κινεζικά τελωνεία δημοσιοποίησαν την αναστολή των εισαγωγών κρέατος από τέσσερις αυστραλιανούς προμηθευτές. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν αρνήθηκε πως η αναστολή ορισμένων εισαγωγών αυστραλιανού βοείου κρέατος «σχετίζεται» με το αίτημα της Καμπέρα για έρευνα για τον κορονοϊό.

«Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα», είπε στους δημοσιογράφους, προτρέποντάς τους «να μην παρασύρονται σε μία πολιτική παρερμηνεία».

Εν τούτοις, η σχέση Κίνας και Αυστραλίας δεν περιορίζεται στο βοδινό και το κρασί. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού 9, η Κίνα προσπάθησε να στρατολογήσει πριν μερικούς μήνες έναν νεαρό με διπλή υπηκοότητα ώστε να παρεισφρήσει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος έμπορος πολυτελών αυτοκινήτων Μπο Ζάο, που είχε οικονομικά χρέη στην Κίνα, φέρεται να προσεγγίστηκε από κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, που του πρότεινε να θέσει υποψηφιότητα με το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα. Ο Ζάο, ο οποίος ενημέρωσε την υπηρεσία πληροφοριών της Αυστραλίας (ASIO) για την υπόθεση, βρέθηκε νεκρός στη συνέχεια σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Μελβούρνης υπό μυστηριώδεις συνθήκες. «Η εχθρική δραστηριότητα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να εγείρει αληθινή απειλή για το έθνος μας και την ασφάλειά του», σημείωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, Σκοτ Μόρισον, με αφορμή το περιστατικό. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπείας.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες υιοθετούν πιο επιθετικό τόνο στις κατηγορίες ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στον παγκόσμιο αγώνα κατά της εξάπλωσης του ιού λόγω των συγκαλύψεων του Πεκίνου.