Η Σαουδική Αραβία επιβεβαιώνει ότι διεξάγει συνομιλίες με το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαιώνει ότι διεξάγει συνομιλίες με το Ιράν

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι η χώρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Ιράν για μείωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς να κριθεί το αποτέλεσμά τους, καθώς το Ριάντ θέλει να δει από την Τεχεράνη «επαληθεύσιμες πράξεις».

Τα σχόλια από τον πρέσβη Ραγιέντ Κρίμλι επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του υπουργείου, αποτελούν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο μεγάλων «αντιπάλων»στον Αραβικό Κόλπο.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποδειχθούν επιτυχείς, ωστόσο είναι πολύ νωρίς, είναι πρόωρο να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα» κατέληξε ο Κριμλι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία υπό τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών Χάλιντ μπιν Άλι αλ Χουμαϊντάν συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη στις 9 Απριλίου, ενώ αναμένονται και άλλες συναντήσεις αυτό τον μήνα, σύμφωνα με πολλές πηγές.

H εξέλιξη αυτή καταγράφεται ενώ Ουάσινγκτον και Τεχεράνη προσπαθούν να αναβιώσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, στην οποία το Ριάντ ήταν αντίθετο, κι ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν να τερματιστεί η σύγκρουση στην Υεμένη, που θεωρείται από πολλούς πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Τον Ιανουάριο το Ριάντ συμφιλιώθηκε με το Κατάρ, αφού το κατηγορούσε επί περισσότερα από τρία χρόνια ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές και προκαλεί προβλήματα στην περιοχή.

Όμως η βασική του ανησυχία παραμένει η Υεμένη, ένας πόλεμος που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με ΜΚΟ, και έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.