Η «μητέρα των μαχών» για την Μέι και το Brexit έφτασε

Η «μητέρα των μαχών» για την Μέι και το Brexit έφτασε

Του Γιάννη Μαντζίκου

Αν η Τερέζα Μέι πιστεύει στους οιωνούς τότε αυτοί, δεν ήταν και οι καλύτεροι για το μέλλον της, αφού πριν καν ξεκινήσει η τελική συζήτηση για την έγκριση της συμφωνίας με την Ε.Ε, υπέστη δυο ήττες σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για το Brexit.

H μια εξ αυτών όμως, μπορεί να καθορίσει το μέλλον του κυκεώνα που λέγεται Brexit, αφού πέρασε η τροποποίηση του βουλευτή των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ, η οποία δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί σε περίπτωση καταψήφισής του. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι βουλευτές θα είναι ελεύθεροι να προτείνουν σενάρια διαφορετικά από αυτό της κυβέρνησης και να ζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ή τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και την παραμονή στην Ε.Ε..

Πρόκειται πάντως για την πέμπτη φορά που η πρωθυπουργός χάνει ανάλογη ψηφοφορία και όπως όλα δείχνουν, η έκτη και καθοριστική θα είναι αυτή που θα διεξαχθεί την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Τα ως τώρα δεδομένα άλλωστε δείχνουν με μαθητική ακρίβεια ότι η ήττα είναι αναπόφευκτη, κάτι που επιβεβαιώνουν «παλιές καραβάνες» των Συντηρητικών όπως ο πρώην υπουργός Κένεθ Κλαρκ, ο οποίος εκτιμά ότι το σχέδιο πρόκειται να καταψηφιστεί με τουλάχιστον 80 ψήφους διαφορά. Με αφορμή τα παραπάνω, δημοσίευμα των Times ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, φοβούμενος ότι η κυβέρνηση θα υποστεί ταπεινωτική ήττα, ζήτησε μετάθεση της ψηφοφορίας. Παρόλα αυτά η Μέι αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένα παράδοξο, από την μια πλευρά, η αντιπολίτευση και βουλευτές των Συντηρητικών πρόκειται να καταψηφίσουν την συμφωνία της Μέι, από την άλλη, όλες οι πτέρυγες του κοινοβουλίου (με εξαίρεση τους σκληρούς του Brexit) συμφωνούν ότι μια άτακτη έξοδος αποτελεί το χειρότερο σενάριο.

Το Τοπικό Συμβούλιο του Κέντ στο οποίο ανήκει το πορθμείο του Ντόβερ και συνδέει την χώρα με την Γαλλία μέσω του Καλαί, σημείωσε με έκθεση του, ότι ένα no-deal μπορεί να φέρει τουλάχιστον 10,000 νταλίκες στριμωγμένες στα σύνορα. Οι εκτιμήσεις αυτές, έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες εκθέσεις της Τράπεζας της Αγγλίας που έκανε λόγο για την «χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και αυτή της κυβέρνησης που ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει βουτιά 10,2%.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις και εκτιμήσεις μπορεί να επιβεβαιώσουν δημοσίευμα του Reuters στο οποίο υπήρχε το ερώτημα «δρόμος προς δεύτερο δημοψήφισμα;». Αν και η Μέι ξορκίζει ένα τέτοιο σενάριο, τα πρόσφατα νέα από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη, στην πρόταση του, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέφερε ότι «το Αρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την Ε.Ε.» Το Δικαστήριο που συνήθως υιοθετεί τις προτάσεις του εισαγγελέα αναμένεται να εκδώσει την οριστική απόφαση την Δευτέρα, μια μέρα πριν την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Με λίγα λόγια ακόμα και σε νομικό επίπεδο η Ε.Ε πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο των Βρετανών, επιτρέποντάς τους ακόμα και να ακυρώσουν το Brexit. Πολλοί στον επιχειρηματικό κόσμο άλλωστε έχουν κρατήσει την πρόσφατη εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan η οποία αναθεώρησε στο 40% -από 20% προηγουμένως- το ποσοστό ακύρωσης του Brexit και παραμονής.