Το Πακιστάν θα απελευθερώσει τον Ινδό πιλότο, σε ένδειξη ειρήνης

Το Πακιστάν θα απελευθερώσει τον Ινδό πιλότο, σε ένδειξη ειρήνης

Το Πακιστάν θα αφήσει ελεύθερο αύριο Παρασκευή τον Ινδό πιλότο που κρατά από την Τετάρτη σε μια «κίνηση ειρήνης», δήλωσε σήμερα ο Πακιστανός πρωθυπουργός.

«Σε μια κίνηση ειρήνης θα απελευθερώσουμε τον Ινδό πιλότο (αύριο)», ανέφερε ο Ίμραν Χαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της χώρας του και της Ινδίας.

Σημειώνεται ότι χθες η δημόσια πακιστανική τηλεόραση και η δημόσια πακιστανική ραδιοφωνία δημοσιοποίησαν βίντεο με τον Ινδό πιλότο που συνελήφθη μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους του στον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Δύο πακιστανικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την αυθεντικότητα του βίντεο το οποίο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα χέρια δεμένα πίσω, την ώρα που ένας άλλος στρατιώτης κάνει ερωτήσεις.

Χρονικό της κρίσης 

Τα ξημερώματα της Τρίτης η Ινδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Τζάις-ε-Μουχάμαντ στην περιοχή Μπαλακότ του Πακιστάν σκοτώνοντας 300 περίπου μαχητές. Η ανακοίνωση της Ινδικής πλευράς σε μιαν εμφανή προσπάθεια να οριοθετηθεί η εν λόγω κίνηση, ότι επρόκειτο για «προληπτική, μη στρατιωτική επιχείρηση των υπηρεσιών πληροφοριών» με στόχο την αποτροπή επικείμενων νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, είναι οξυμένη μετά την επίσης πρόσφατη επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Ινδοί αστυνομικοί στο Κασμίρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 επιβαίνοντες στην πιο αιματηρή επίθεση εδώ και δεκαετίες εναντίον δυνάμεων ασφαλείας στην διαφιλονικούμενη περιοχή.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Διεθνής Κοινότητα

Με φόντο τα παραπάνω, έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης απηύθυναν σε Ινδία και Πακιστάν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν καταβάλλει προσπάθειες για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και απηύθυνε έκκληση τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στο Ισλαμαμπάντ να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες. Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ από το Βιετνάμ που βρισκόταν για την Σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα ζήτησε και αυτός αποκλιμάκωση.

Τη «βαθιά ανησυχία του» για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, εξέφρασε την Τετάρτη και κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι.

Ο ΟΗΕ προέτρεψε τις δύο κυβερνήσεις να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να λάβουν «άμεσα μέτρα αποκλιμάκωσης» της έντασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ απηύθυνε από την πλευρά του αίτημα στον γ.γ. του ΟΗΕ να παρέμβει.

AP Photo