«Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι νόμιμο δικαίωμα»
Guardian

«Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι νόμιμο δικαίωμα»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία πρέπει να κατανοήσει τις ελληνικές αξιώσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα εξέφρασε σε άρθρο η Βρετανική εφημερίδα Guardian με αφορμή τις διαπραγματεύσεις μετά το Brexit μεταξύ Ευρώπης και Βρετανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα, έντονη είναι η υποστήριξη πολλών μέσων προς την Ελλάδα για το εν λόγω ζήτημα, καθώς το κείμενο της Guardian έπεται των δημοσιευμάτων της Washington Post και των Sunday Times, που κοινοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εκφράζοντας παρόμοια θέση.

«Ποια στάση πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση Τζόνσον λοιπόν απέναντι στα νέα αιτήματα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;» διερωτάται η εφημερίδα.

Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ιταλίας, εισήγαγε μία ρήτρα στο σχέδιο της Ε.Ε., διαπραγματευόμενη την εντολή για εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ζητάει την επιστροφή «παράνομα απομακρυσμένων πολιτισμικών αντικειμένων» στον τόπο προέλευσής τους. Δεν κατονόμαζε τα μάρμαρα και η κίνηση κατευθυνόταν σαφώς προς το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων σε οίκους δημοπρασιών του Λονδίνου.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στον Λόρδο Βύρωνα ο οποίος στο έργο του, «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», εκφράζει τη θλίψη του για την απομάκρυνση Γλυπτών από την Αθήνα.

Ο Βύρωνας, σημειώνεται στο άρθρο, πως ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τις αρχαίες αυτοκρατορίες, σε αντίθεση, με τον υπεύθυνο για τη μεταφορά των γλυπτών στη Βρετανία, Λόρδο Έλγιν, ο οποίος αποσκοπούσε μόνο στο να βγάλει κέρδος από τη ματαιοδοξία της βρετανικής αυτοκρατορίας. Έχοντας εξασφαλίσει την άδεια από τους Οθωμανούς κατακτητές της Ελλάδας για να αφαιρέσει σχεδόν τα μισά γλυπτά, τα πούλησε στον κοινοβούλιο έναντι 35.000 λιρών το 1816. Ο Έλγιν είχε πείσει τη βρετανική κυβέρνηση - που πανηγύριζε τον καιρό εκείνο για τον θρίαμβο επί του Ναπολέοντας στο Βατερλό - ότι το να αποκτήσει τα γλυπτά θα ενίσχυε την διεθνή φήμη και το πρεστίζ της Βρετανίας.

Το επιχείρημα για τη διατήρηση των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο βασίζεται στην ιδιότητά του ως παγκόσμιου θεσμού που παρουσιάζει τους διεθνείς θησαυρούς στον κόσμο. Αλλά για μια κυβέρνηση τόσο ''καχύποπτη'' για τις "κοσμοπολίτικες" αξίες, αυτό αποτελεί μια περίεργη στάση. Οι οπαδοί του Brexit συνεχώς τονίζουν την σημασία της κυριαρχίας, την αυτοεκτίμηση του έθνους και την υπερηφάνεια για τα προηγούμενα επιτεύγματα. Αυτό που αποτελεί επιχείρημα για τη Βρετανία είναι σίγουρα επιχείρημα και για την Ελλάδα. Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θα αποτελέσει την αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος μια φίλης Ευρωπαϊκής χώρας στην κατανόηση του εαυτού της μετά το οικονομικό χτύπημα που δέχθηκε για πάνω από μια 10ετια, καταλήγει η Guardian.