Η Βρετανία επέτρεψε στη Huawei να έχει περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη του 5G

Η Βρετανία επέτρεψε στη Huawei να έχει περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη του 5G

Η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία επέτρεψε στην Κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου 5G, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η οποία επικαλείται πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, στη Huawei δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχει στην εγκατάσταση στρατηγικών υποδομών (πυρηνικές και στρατιωτικές), όπως στις κεραίες αναμετάδοσης, αλλά θα αποκλεισθεί τελείως από τους servers και μπορεί να της επιτραπεί ένα μικρό μερίδιο κι από την αγορά (35%). Οι τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου - EE, O2, Three και Vodafone – προσφέρουν υπηρεσίες 5G τους τελευταίους έξι μήνες, έχοντας μερικό εξοπλισμό της Huawei.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Βρετανίας αναβαθμίζοντας παράλληλα το δίκτυο επικοινωνιών 5G. Το θέμα της Κινεζικής εταιρείας ταλανίζει εδώ και καιρό την Βρετανία, αφού η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι είχε αναγκαστεί να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνα Γκάβιν Ουίλιαμσον εξαιτίας της συμμετοχής του στις διαρροές αναφορικά με την υπόθεση Huawei.

Η Ουάσιγκτον είχε αποδυθεί σε ένα πιεστικό lobbying για το θέμα αυτό, με αλλεπάλληλες επισκέψεις και συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών τόσο στη Γερμανία όσο και τη Βρετανία. Εν τούτοις, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την «Guardian», παραπονιούνται ότι, η Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε να προτείνει βιώσιμη εναλλακτική τεχνολογία σε αντίστοιχη τιμή. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επιτρέψει στη Huawei να προμηθεύει τη χώρα κάποιο εξοπλισμό, με τον όρο ότι η εταιρεία τηρεί ορισμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για την παροχή κινήτρων στους αντιπάλους της Huawei, μεταξύ των οποίων η Ericsson, η Nokia και η Samsung, ελπίζοντας έτσι να υποσκελιστεί η Κινεζική εταιρεία.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η Huawei καλωσόρισε την απόφαση της Βρετανίας. «Η Huawei είναι καθησυχασμένη από την επιβεβαίωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να συνεχίσουμε με την ανάπτυξη του 5G», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Huawei, Victor Zhang.