Γενοκτονία χαρακτήρισε την καταστολή των Ουιγούρων στην Κίνα η Ουάσινγκτον

Γενοκτονία χαρακτήρισε την καταστολή των Ουιγούρων στην Κίνα η Ουάσινγκτον

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η Κίνα έχει διαπράξει "γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" με την καταστολή των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

"Μετά από προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, η Κίνα έχει διαπράξει γενοκτονία εναντίον των κυρίως Μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων ομάδων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ", δήλωσε ο Πομπέο.

"Πιστεύω ότι αυτή η γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής προσπάθειας να εκκαθάρισης των Ουιγούρων από το κινεζικό κόμμα-κράτος", πρόσθεσε.

Η κίνηση είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

"Αυτή είναι μια απόφαση που δεν παίρνουμε ελαφρά", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ. 

Η απόφαση των ΗΠΑ δεν επιβάλλει αυτόματα κυρώσεις, αλλά σημαίνει ότι αρκετές χώρες θα πρέπει να εξετάζουν το αν θα μπορούν να επιτρέπουν σε επιχειρήσεις τους να λειτουργούν στην Σιντζιάνγκ.

Οι Ουιγούροι είναι μια από 56 εθνικές μειονότητες στην Κίνα. Κυρίως μουσουλμάνοι, μιλούν γλώσσα συγγενή με τα τουρκικά και είναι περίπου οι μισοί από τους 25 εκατ. κατοίκους της Σιντζιάνγκ, αχανούς επαρχίας που γειτονεύει με πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι έχει οδηγήσει σε στρατόπεδα στην επαρχία, όπου έχουν διαπραχθεί πολλές αιματηρές επιθέσεις, ως και ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους για πολιτική κατήχηση.

Το Πεκίνο διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και τους αριθμούς για τους οποίους μιλούν οι οργανώσεις. Κάνει λόγο για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να βρίσκουν δουλειά ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης και η τρομοκρατία.