Γαλλικά Μέσα: Τεταμένες οι σχέσεις Μακρόν - Φιλίπ

Γαλλικά Μέσα: Τεταμένες οι σχέσεις Μακρόν - Φιλίπ

Όλο και αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για ρήξη του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Εντουάρ Φιλίπ, έπειτα και από τα επεισόδια των περασμένων ημερών από τα «κίτρινα γιλέκα». 

Χθες, μετά τη συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φέραντ, ανέφερε σε ερώτηση που του έγινε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Όμως την άποψη του Φεράντ δεν μοιράζονται τα γαλλικά μέσα, τα οποία διερωτώνται αν θα παραμείνει ο Φιλίπ στη θέση του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Υπάρχει μία μεγάλη διαφοροποίηση πλέον ανάμεσα στους δύο άντρες και δεν είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε πηγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε γαλλικό μέσο.

Βασικός λόγος της διαφωνίας, σύμφωνα με το Journal du Dimanche, είναι ο φόρος στα καύσιμα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά τους έξι μήνες, να επανέλθει στο τραπέζι η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, ωστόσο η προεδρία επιμένει ότι εκτός απροόπτου, δεν θα μπει ξανά θέμα αυξήσεων.

Άλλα μέσα όπως το L''Opinion έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια του Φιλίπ με τον Μακρόν για το γεγονός ότι αρνείται να τοποθετηθεί δημοσίως απέναντι στην κρίση, την ώρα που ο ίδιος ανέλαβε τις περισσότερες διαπραγματεύσεις με κόμματα και διαδηλωτές. 

AP Photo