7ος χρόνος, ημέρα 2181η
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Γαλλία - ΗΠΑ: Προσωρινή ηρεμία μετά την καταιγίδα

Γαλλία - ΗΠΑ: Προσωρινή ηρεμία μετά την καταιγίδα

Ανακωχή μετά την ένταση μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ που οριστικοποίησαν για τον Οκτώβριο την πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους έπειτα από τη ρήξη που προκάλεσε η AUKUS. Στην Ουάσινγκτον επιστρέφει ο Γάλλος πρέσβης. Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου και κατόπιν στην COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου.

Στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν συμβάλει ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, αμερικανικής τεχνολογίας, στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή αυτήν την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 54 δισεκ. ευρώ.

Στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.