Γ. Χαν: Όχι σε πρόωρες εκλογές στα Σκόπια - Θα υπάρξει πλειοφηφία στη Βουλή

Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018, 13:44
-A +A
Γ. Χαν: Όχι σε πρόωρες εκλογές στα Σκόπια - Θα υπάρξει πλειοφηφία στη Βουλή

Σίγουρος πως θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Βουλή της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, αναφέροντας ότι συνιστά επειγόντως στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κάτι, που, όπως σημειώνει, το έχει πει και προσωπικά στον ίδιο.

«Οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν απλά καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ», η οποία θα μπορούσε να δρομολογηθεί ακόμα και το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπος.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Χαν υποστήριξε ότι δεν θεωρεί αποτυχημένο το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Ωτσόσο παρατήρησε ότι υπήρξε μεν πλειοψηφία αποδοχής με ποσοστό 94 %, όμως η συμμετοχή ανήλθε μόνον στο 37 %, επειδή, προφανώς, η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.

Ο Γιοχάνες Χαν αναφέρει στην συνέντευξή του ότι για την πλειοψηφία στην Βουλή απαιτούνται οκτώ έως εννέα ψήφοι της αντιπολίτευσης, κάτι που, κατά την άποψή του, μπορεί να επιτευχθεί, καθώς, όπως τονίζει, «όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όμως γι αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης» (ΣΣ του ονοματολογικού), και πρόκειται για μία λύση προς το συμφέρον της χώρας και όχι για κομματική πολιτική.

Η συμφωνία για μία αλλαγή του ονόματος είναι μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε έπειτα από δεκαετίες και θα πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιήσει, αναφέρει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, επισημαίνοντας ότι (η Συμφωνία) έχει ήδη προκαλέσει μία δυναμική στο σύνολο των Βαλκανίων, δίνοντας, για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μία ώθηση στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα